troels-blicher-danielsen-administrerende-direktoer

Troels Blicher Danielsen

Administrerende direktør

tekniq-arbejdsgiverne-linkedintekniq-arbejdsgiverne-twitter

7742 4232

tbd@tekniq.dk

Kære politikere: Drop nu de halvhjertede lappeløsninger

Debatindlæg bragt i Børsen den 4. maj på vegne af Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Der er efterhånden gået nogen uger, siden Bygningspuljen åbnede og (13 timer senere) atter lukkede for årets første tilskudsrunde til boligejere, der søgte om økonomisk støtte til bl.a. at udskifte deres oliefyr eller naturgas med en varmepumpe. Men dønningerne har endnu ikke lagt sig efter det forudsigelige kaos, der opstod, da op mod 90.000 interesserede forsøgte at få del i pengene – i sidste ende lykkedes det kun for omkring 8.000.

Det kunne være fristende at pege på selve idéen med Bygningspuljen. Men det vil være både for let og kortsigtet at aflive den tiltrængte økonomiske gulerod og dens betydning for den grønne omstilling.

Problemet er ikke puljen men det faktum, at den består af en relativt lille samlet sum penge, der fordeles med store beløb til den enkelte ansøger. Derfor er pengene lynhurtigt brugt, hvorefter varmepumpemarkedet går i stå, indtil næste tilskudsrunde. Det er ikke godt for den grønne omstilling, og det er ikke godt for de virksomheder, der skal udføre installationsarbejdet.

Den store interesse for Bygningspuljen er i sig selv bevis for dens berettigelse. Derfor vil en fornuftig løsning være at justere på støttebeløbene, gøre det muligt at søge løbende hele året og hæve den samlede puljesum.

Udfordringen er at finde et støttebeløb, der er stort nok til at motivere boligejerne til at sætte handling bag de grønne ambitioner. Vi foreslår et støtteniveau på omkring 15-16.000 kroner – hvilket er midt mellem de nuværende 25.000 og den gamle energispareordnings cirka 8.000 kroner.

Det er en langt mere konstruktiv og brugbar løsning end bare at paniklukke puljen på et tidspunkt, hvor vi mere end nogensinde har brug for at sætte fart på den grønne omstilling. Og da boligejerne betaler moms af deres varmepumpe, vil en styrkelse af puljen ikke engang belaste statskassen.

Så hvad venter I på, kære politikere? Drop nu de halvhjertede lappeløsninger og hjælp landets boligejere med at blive en aktiv del af klimapolitikken. I installationsbranchen er vi i hvert fald klar til at løfte vores del af opgaven.


TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.