Tina Voldby

Tina Voldby

Underdirektør

tvo@tekniq.dk

7742 4238

Lærlingeopturen fortsætter i installationsvirksomhederne

De danske el- og vvs-installationsvirksomheder øgede antallet af nye lærlinge i årets første kvartal i forhold til samme periode året før. Til gengæld kniber det stadig for industriuddannelserne med at få hævet antallet af uddannelsesaftaler.

Opturen fortsætter for landets el- og vvs-installationsvirksomheder, når det gælder antallet af indgåede uddannelsesaftaler. I årets første tre måneder steg antallet af aftaler således med 11,2 procent (14,4 procent for elektriker- og 2,4 procent for vvs-energiuddannelserne) i forhold til samme periode i 2020.

”Det er en fantastisk flot udvikling – især med tanke på, at tallene faktisk også var pæne sidste år. Og det er et godt tegn for hele branchen, at der nu er næsten 5.000 elektriker- og 2.000 vvs-energilærlinge ude i virksomhederne,” siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer virksomheder indenfor el, vvs og metal, og uddyber:

”Lærlingene bidrager med opdateret viden om den seneste teknologiske udvikling og spiller derfor en vigtig rolle i virksomhederne. Samtidig er tallene udtryk for, at installationsbranchen som helhed er inde i en rigtig positiv udvikling, hvor der er godt gang i ordrebøgerne,” siger hun.

Hun understreger samtidig, at sidste års lærlingepakke også har været med til at sikre, at virksomhederne i el- og vvs-branchen har kunnet fastholde deres lærlinge og fortsætte med at ansætte nye.

Industriuddannelser kæmper

Mens det altså går godt med at lukke dørene op for flere lærlinge i installationsbranchen, så er billedet noget mere broget på en række industriuddannelser.

Eksempelvis så er antallet af uddannelsesaftaler på smedeuddannelsen faldet med 15,7 procent, på industri-tekniker-uddannelsen med 30,3 procent og på skibsmontør-uddannelsen med 33,3 procent. Til gengæld er der sket en stigning hos entreprenør- og landbrugsmekaniker-uddannelsen på 26,5 procent.

”Det er nok et meget godt billede på den usikkerhed, der stadig hersker i industrien oven på coronakrisen. En stor del af virksomhederne her er afhængige af eksporten til udlandet, som endnu ikke for alvor er kommet i gang igen, samtidig med at stigende råvarepriser presser mange virksomheder. Så selvom faldet i antallet af nye lærlinge er uheldigt, er det ikke den store overraskelse,” vurderer Tina Voldby.

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet
Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet


TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.