Maria Schougaard Berntsen

Cheføkonom

msb@tekniq.dk

7741 1574

Politisk fokus på varebilstyverier i Syddanmark

Fredag d. 19. marts fik VVS Søberg i Vojens af partileder og retsordfører Pernille Vermund (NB) og retsordfører Karina Lorentzen (SF), der fik en gennemgang af de store udfordringer, regionens håndværkere stadig har med ubudne gæster, som tømmer virksomhedernes varebiler for værdi. Samtidig understregede man, at hurtigere adgang til data kan gøre det lettere at forebygge tyverierne.

Håndværksvirksomheder i Syddanmark oplever i stor stil, at indbrudstyve tømmer både varebiler og byggepladser for maskiner og værktøj. Det er også tilfældet for VVS Søberg i Vojens, der flere gange har prøvet, at tyve er gået på togt i virksomhedens servicebiler.

Derfor havde Peter Søberg, salgschef hos VVS Søberg og medlem af TEKNIQ Arbejdsgivernes regionale råd for Region Syddanmark, samt brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne inviteret retsordfører og partileder Pernille Vermund (NB) og retsordfører Karina Lorentzen (SF) på besøg for at fortælle om de store konsekvenser, det kan have, når tyve lænser varebiler og byggepladser.

”Vi gør selv rigtig meget – DNA-mærker vores værktøj og har både ekstra låse og alarm i bilerne. Og i de biler, der er udstyret på denne måde, har vi heldigvis ikke været ramt endnu. At det så bare flytter indbruddene til andre biler, det er en helt anden sag. Men det koster mange penge at gøre det her, og vi har brug for, at man også politisk og fra myndighedernes side øger fokus på problemet. Vi har i hvert fald gjort alt, hvad vi kan,” sagde Peter Søberg.

En anden udfordring er, at der kan gå op til et halvt år, efter indbruddet er begået, før indbrudsdata offentliggøres. På det tidspunkt er informationerne reelt forældede og kan ikke længere bruges af virksomhederne til at forebygge tyverierne.

”Når vi ikke har adgang til de nødvendige data om indbrudstyvenes, er det svært for branchen at reagere hurtigt nok, hvis der sker fx en stigning i indbrud i lokalområdet, eller hvis man løser en opgave i et lokalområde, hvor man ikke kender til den forhøjede risiko. På samme måde er det svært for brancheforeninger eller forsikringsselskaber at vejlede virksomheder ordentligt,” sagde Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

”Adgangen til aktuelle og troværdige offentlige data har stor værdi. På den måde kan indbrudsdata gå fra at være statistik til et konkret værktøj, man kan bekæmpe kriminalitet med,” understregede hun.

Karina Lorentzen anerkender da også, at der er et markant problem med tyverier fra ikke mindst varebiler.

”Jeg er gået til ministeren med en forespørgsel om at få hurtigere data om tyverier. Jeg kan sagtens se det store problem for virksomhederne. Det handler jo ikke kun om det værktøj, der forsvinder, men i høj grad også om den tid, der går tabt, mens varebilerne står stille. Det eneste, jeg kan være bekymret om, er, hvorvidt politiets computersystemer kan håndtere at levere disse data hurtigt nok, men det må vi jo se på,” siger Karina Lorentzen.

Også Pernille Vermund har stor forståelse for de udfordringer, virksomhederne står med, når de udsættes for indbrud.

”Håndværkere og andre generes voldsomt af systematiske indbrud i varebiler, hvor dyrt værktøj forsvinder. Det er ofte organiseret af udenlandske tyvebander, som i dag kører uantastet ud af landet med tyvekosterne. Jeg er derfor glad for, at det er lykkedes at overtale regeringen til at indføre udrejsekontrol ved grænsen fra næste år. Det har simpelthen været for let og risikofrit for udenlandske bander at bryde ind i og stjæle fra varevogne her i landet,” sagde hun.

En rundspørge blandt TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder viser, at næsten en fjerdedel af installationsvirksomhederne har været udsat for indbrud i deres servicebiler indenfor de seneste 12 måneder. 27 procent oplever desuden, at problemerne med tyverier er stigende. Mere end 16 procent af virksomhederne har desuden været udsat for tyverier på byggepladserne.

På foto (fra venstre mod højre): Peter Søberg, salgschef i VVS Søberg, Pernille Vermund, Nye Borgerlige og Karina Lorentzen, SF.
På foto (fra venstre mod højre): Peter Søberg, salgschef i VVS Søberg, Pernille Vermund, Nye Borgerlige og Karina Lorentzen, SF.

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.