Tina Voldby

Tina Voldby

Underdirektør

tvo@tekniq.dk

7742 4238

Lærlinge strømmer stadig til installationsbranchen

Antallet af nye uddannelsesaftaler i de danske el- og vvs-virksomheder steg med næsten 10 procent den første halvdel af 2021 i forhold til samme periode året før. På industriområdet er billedet dog fortsat mere broget.

Der er godt gang i hjulene i den danske installationsbranche. Det kan også aflæses i de nyeste tal fra Undervisningsministeriet, som viser, at antallet af nye lærlinge i el- og vvs-installationsvirksomhederne fortsætter himmelflugten.

I perioden fra januar til juli har man således set en vækst i antallet af indgåede uddannelsesaftaler på 9,8 procent (11,9 procent for elektrikeruddannelsen og 4,8 procent for vvs-energispecialist-uddannelsen) i forhold til samme periode i 2020.

”Det er virkelig flot, at virksomhederne kan blive ved med at sluse flere lærlinge ind på arbejdsmarkedet – især fordi det sker oven på et 2020, hvor vi i forvejen oplevede store stigninger – på godt 10 procent på el- og 19 procent på vvs-området,” siger Tina Voldby, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der som landets tredjestørste arbejdsgiverorganisation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Hun peger på flere årsager til de høje lærlingetal.

”Den lærlingepakke, vi fik sidste år, betød, at vi undgik et katastrofalt fald i virksomhedernes muligheder for at ansætte lærlinge. Efterfølgende har vi set, at ikke mindst installationsbranchen har klaret sig ganske fornuftigt igennem coronakrisen. Og endelig så har netop el- og vvs- virksomheder en stærk tradition for at uddanne et stort antal lærlinge. En tradition, som tydeligvis stadig lever i bedste velgående,” siger Tina Voldby og forklarer:

”Samtidig har vi løbende arbejdet på at modernisere uddannelserne, så de klæder lærlingene på til en plads i frontlinjen for den grønne omstilling. Noget, som tydeligvis er populært hos de unge med tanke på det stigende optag på de to uddannelser.”

Store udsving i industrien

Kigger man på industriområdet er billedet ikke helt så entydigt positivt. For mens antallet af uddannelsesaftaler er steget hos både skibsmontør- og entreprenør- og landbrugsmekaniker-uddannelserne (med henholdsvis 12,2 og 22,8 procent) så er der sket et fald på smede- og industritekniker-uddannelserne (6,3 og 3,8 procent).

”Det er naturligvis ikke tilfredsstillende, at tallene falder på de to uddannelser. Vores medlemsvirksomheder melder, at de simpelthen ikke kan få lærlinge nok på disse områder,” siger Tina Voldby og uddyber:

”Det understreger bare, at der fortsat er et stort arbejde at gøre, når det gælder om at få flere til at vælge denne type uddannelser.”

Kilde: Undervisningsministeriet
Kilde: Undervisningsministeriet

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.