Carsten Essler Helmer

Konsulent

ceh@tekniq.dk

7742 4296

Målrettet varmepumpetilskud er den rette løsning

TEKNIQ Arbejdsgiverne roser Energistyrelsen for at prioritere varmepumpetilskuddene i den kommende ansøgningsrunde til Bygningspuljen.

Varmepumperne kommer helt frem i køen af ansøgere til den kommende runde af Bygningspuljen. Det forklarer Energistyrelsen, som er forpligtet til, at minimum 60 procent af tilskudskronerne går til projekter, der indeholder varmepumper.

TEKNIQ Arbejdsgiverne roser Energistyrelsen for at gøre en særlig indsats for varmepumpe-projekterne, som giver en hurtig gevinst i forhold til at reducere CO2-udledningen og få varmeudgifterne til at skrumpe for den enkelte husejer.

”Det er meget positivt, at man nu vil prioritere varmepumperne særskilt, da de giver den største CO2-gevinst for klimaet. Derfor er det helt rigtigt set at fokusere tilskuddene på de områder, hvor de kan gøre størst gavn,” siger Carsten Essler Helmer, konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der er Danmarks tredjestørste arbejdsgiverorganisation og repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el-, vvs- og metal.

Ansøgningsrunden bliver skudt i gang senere i september, hvor sagsbehandlingen sker efter først-til-mølle-princippet ligesom ved de foregående runder. Denne gang vil Energistyrelsen dog holde et skarpt øje med, at der rent faktisk er nok varmepumpeprojekter i bunken til at opfylde kravene til tilskud via Bygningspuljen. Samlet set skal minimum 60 procent af årets tilskudsmillioner gå til varmepumpeprojekter, mens resten kan gå til eksempelvis nye døre, vinduer og ekstra isolering hos boligejerne.

Pulje på skrump

I foråret forsvandt tilskudsmillionerne som dug for solen på godt 12 timer. Over 80.000 forsøgte i løbet af den dag, hvor der blev åbnet for ansøgninger, at få del i tilskuddet, men kun omkring hver 10. nåede at få lagt billet ind. Siden er tilskuddet sat yderligere ned til cirka 19.000 kroner i tilskud til en A+++-varmepumpe i et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter. Håbet er, at det kan få spredt de resterende tilskudsmillioner ud på endnu flere boligejere. Alligevel er der sandsynligvis en del ansøgere, der ikke vil få tilskud i år.

”Vi oplever, at Energistyrelsen er meget opmærksomme på problemerne hele vejen igennem og løbende forsøger at justere i vilkårene for tilskud. Men det grundlæggende problem er, at området er underfinansieret i forhold til behovene og interessen hos danskerne,” siger Carsten Essler Helmer, og uddyber:

”I 2022 er der lagt op til, at Bygningspuljen bliver væsentligt mindre, hvilket er et kæmpe problem, som jeg håber at politikerne er opmærksomme på i forhandlingerne.”

Bygningspuljen for 2021 er samlet set på 675 millioner kroner inklusive administrationsomkostninger. Første ansøgningsrunde var 7. april, hvor der i udgangspunktet var afsat 250 millioner kroner, mens årets sidste runde altså gennemføres i løbet af september. Energistyrelsen har endnu ikke offentliggjort en præcis åbningsdato for ansøgningsrunden. 

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.