Hvornår en elektriker har ret til sygeløn afhænger af, om han er time- eller månedslønnet.
Sygelønnen er i Elektrikeroverenskomsten defineret således:
Ved fravær på grund af sygdom betales et beløb svarende til sædvanlig timeløn ved tidlønsarbejde.
Eftersom sygelønnen skal svare til ”sædvanlig løn ved tidlønsarbejde”, er det overenskomststridigt at modregne tillæg, som udbetales hver lønperiode på alle produktive timer.
Kun hvor der er tale om en bonusordning, som udbetales i andre tidsintervaller – fx kvartalsvis – kan et tillæg for fx fakturerbare timer holdes uden for sygelønsberegningen.
Da sygelønsbestemmelsen ikke kan fraviges ved lokalaftale med tillidsrepræsentanten, kan man ikke i en lokalaftale for tidlønnede fastsætte en generelt lavere sats for sygelønnen.
For medarbejdere i akkord er det den individuelt aftalte timeløn, som skal udbetales. Dvs. den timeløn, der er anført på ansættelsesbeviset med eventuelle efterfølgende reguleringer. Sædvanligvis er det også den sats, der anvendes som akkordforskud. Her skal det bemærkes, at man ikke er forpligtet til at betale ”optræk” under sygdom.
Medarbejderen har efter 3 måneders ansættelse, krav på sygeløn i 9 uger. Dette fremgår af Elektrikeroverenskomstens § 10. Virksomheden modtager dagpengerefusion fra kommunen efter 30. sygedag.
Arbejdsgiveren skal kun betale sygeløn/-dagpenge indtil fratrædelsesdagen. Herefter overgår medarbejderen til sygedagpenge fra kommunen, hvis han/hun stadig er sygemeldt.
Tilskadekomst i arbejdstidenVed tilskadekomst i arbejdstiden betaler virksomheden løn til medarbejderen i 9 uger – også selvom medarbejderen endnu ikke har været ansat i 3 måneder. Hvis medarbejderen - efter forudgående aftale med virksomheden - må forlade arbejdspladsen på grund af sygdom eller tilskadekomst, betales han/hun for de manglende timer resten af dagen – uanset om der er opnået tre måneders anciennitet.
SatsDen funktionærlignende eller månedslønnede elektriker har fuld løn under sygdom - det vil sige fuld løn fra første sygedag og indtil raskmelding. Læs mere i Elektrikeroverenskomsten, Bilag 1 og § 19.
Ved længerevarende sygdom kan såvel månedslønnede elektrikere som funktionærlignende ansatte opsiges med forkortet varsel på 1 måned efter den såkaldte 120-dages regel.
Senest opdateret 12-01-2021
Elektriker-overenskomst mellem TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund
TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.
Vi har nu sendt kodeordet til den e-mailadresse, der er registreret på det indtastede medlemsnummer.
Med venlig hilsen
TEKNIQ Arbejdsgiverne
Tak for din interesse. Vi kontakter dig snart for at fortælle dig mere om, hvorfor det er en god idé for din virksomhed at være medlem af TEKNIQ – den eneste arbejdsgiverorganisation med 100 procent fokus på el- og installationsbranchen.