Kontakt TEKNIQ

Overenskomster og Jura

tekniq@tekniq.dk

4343 6000

Fuld ligestilling ved barsel

DA og FH er blevet enige om en model for øremærket barsel, der blandt andet betyder, at forældreorloven øremærkes den enkelte forælder.

En ny model for barsel betyder, at 11 ugers forældreorlov fremover øremærkes hver forælder. Disse uger bortfalder, hvis man ikke ønsker at benytte dem og kan ikke overføres til den anden forælder.

FH og DA, er blevet enige om modellen, som lægger op til ligedeling af orloven efter fødslen, hvor begge forældre hver vil kunne afholde i alt 24 ugers orlov.

Det er dog muligt for den ene forælder at overføre 13 af ugerne fra den anden.

Modellen og aftalen mellem DA og FH er en implementering af EU’s orlovsdirektiv. Direktivet skal være gennemført i Danmark senest i august 2022. Aftalen er en balancering af direktivet med en såkaldt minimumsimplementering.

Vælger faderen at overføre sine 13 uger til moderen, vil hun dermed kunne afholde i alt 41 ugers orlov (inklusive de 4 ugers graviditetsorlov).

Vælger moderen at overføre de 13 overførbare uger til faderen, vil han kunne holde i alt 37 ugers orlov efter fødslen.

Dog øremærkes 11 uger altså til hver forælder.

Anbefalingen fra FH og DA sendes nu videre til regeringen og Folketinget, som beslutter, om den skal vedtages. TEKNIQ Arbejdsgiverne vil naturligvis være klar med detaljeret rådgivning, når medlemsvirksomhederne efter planen skal begynde at efterleve de nye regler.


TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.