En historie fra det "virkelige liv"

John Pedersens Smede- og Maskinværksted havde tre ansatte. 60 % af firmaets omsætning kom fra produktion af stål til byggeri, trapper og lidt altaner til en murermester og nogle tømmermestre i lokalområdet.

John blev allerede dér opmærksom på de nye krav til stålkomponenter og deltog i to informationsmøder.

I udbudsreferatet begyndte benævnelsen EXC2 at optræde på nogle få opgaver, men det var først, da virksomheden med nød og næppe slap nådigt ud af en sag om manglende dokumentation, at John besluttede at få styr på tingene.

Han kontaktede TEKNIQ Arbejdsgiverne. En konsulent gennemgik alle de generelle krav på virksomheden, og der blev lavet en plan:

  • To af de ansatte blev sendt på svejsekursus på den nærliggende tekniske skole med efterfølgende certificering og erhvervelse af svejsepas
  • Samtidig bestilte John de nødvendige standarder hos Dansk Standard
  • Han hentede også en "inspirationsmodel" for indføring af kvalitetsstyring hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Afgrænsning og kvalitetsstyring

John besluttede at afgrænse virksomhedens produktion til EXC2, og derfor valgte han kvalitetsstyringen med standardkrav. Han besluttede samtidigt, at alle beregningsopgaver skulle laves uden for huset.

Efter en måned måtte John indse, at det ikke gik så godt med arbejdet med kvalitetsmanualen, så han lavede en aftale med en rådgiver. De besluttede sammen, at virksomheden skulle investere i et dokumentstyringssystem til at styre de krævede dokumenter gennem produktionen.

Da kvalitetsmanualen var på plads, måtte John en tur rundt til bl.a. en nærliggende virksomhed, der leverede flammeskårne dele til ham. Nu var der kvalitetskrav til skæringen, og underleverandøren af stål skulle levere certifikater med hver gang. Det sidste betød i øvrigt også, at virksomhedens eget stållager måtte reorganiseres, så det blev tydeligt, hvor de forskellige stålkvaliteter var placeret.

Efterfølgende gjorde konsulenten fra TEKNIQ Arbejdsgiverne John opmærksom på, at han selv kunne stå for den krævede visuelle kontrol og en del af svejsekoordineringen, hvis han tog et kursus på en svejseskole. John hoppede på og er nu 'national svejsekoordinator'. 

Visuel kontrol er en del af 'ikke destruktiv prøvning' og skal foretages på alle svejsninger. Prøvningen skal foretages efter retningslinjerne i DS/EN ISO 17637:2011, og kvaliteten af de godt 40 forskellige kriterier skal være efter DS/EN ISO 5817 Kvalitetsniveauer for svejsefejl.

Virksomhedens nye grundlov

I dag er udførelsesstandarden DS/EN 1090-2 virksomhedens nye "grundlov" og beskriver alt om udførelsen - krav til inspektion, momenter for tilspænding af bolte, tolerancer og meget andet. Virksomhedens antal af europæiske standarder er vokset til 10.

Efter at rådgivere og kunder er blevet opmærksomme på kravene, har virksomheden fået langt flere opgaver, og John oplever at få ordrer, selv om de ikke er billigst. Ud over at omsætningen er steget væsentlig, har de nu også en forholdsvis bedre bundlinje, da der er kommet langt bedre styr på arbejdet og på kvaliteten.

Virksomheden beskæftiger i dag otte mand, som alle er certificerede svejsere.


Senest opdateret 14-01-2020

edward-lorentzen-tekniq-arbejdsgiverne

Edward Lorentzen

Industrikonsulent

elo@tekniq.dk 

7742 4270

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.