Regler for leverandører, reparatører eller servicering af anlæg og dele til fødevareindustrien

Hvis du udfører arbejde for en fødevarevirksomhed og leverer rør, fittings, ventiler eller andre materialer, der kommer i kontakt med selve fødevaren, skal du være registreret hos Fødevarestyrelsen.

Dette gælder uanset, om du kun køber færdige komponenter til montage eller eksempelvis bukker og svejser en ny bøjning til en rørføring.

Uanset hvor lidt du laver, og om det "kun" er reparation eller også ny montage eller leverancer af helt nye anlæg, skal du registreres. Også selvom du selv har bearbejdet produktet eller blot monterer andres produkter.

Når du skal registreres, skal du have et egenkontrolprogram, der indeholder en såkaldt risikovurdering og et egenkontrolsystem, som håndterer dokumentation og sporbarhed.

For alle produkter og materialer med fødevarekontakt du leverer til kunden, skal du:

  • Have en såkaldt overensstemmelseserklæring fra leverandøren - det gælder både materialer som stål og færdige komponenter
  • Selv udarbejde en overensstemmelseserklæring, som kunden skal have, når du leverer arbejdet.

Dette er lovpligtigt, og der er ingen bagatelgrænser.

Hvem skal lade sig registrere?

  • Virksomheder der fremstiller maskiner, der kommer i kontakt med fødevarer 
  • Underleverandører der indkøber dele og plader, der kommer i kontakt med fødevarer i den færdige maskine 
  • Virksomheder der arbejder på blandt andet mejerier med opsætning af nye rør og systemer

Smede og andre, der kun foretager reparationer af for eksempel maskiner, skal ikke registreres, da det er fødevarevirksomhedens ansvar.

  • Du kan registrere din virksomhed elektronisk på virk.dk

Fødevareregionerne foretager kontrolbesøg på virksomheder

Der har været regler omkring registrering, egenkontrol og sporbarhed for leverandører til fødevareindustrien siden 2006. Fødevareregionerne melder deres ankomst, og foretager besøg på samme måde som er kendt fra Arbejdstilsynets besøg og tilsyn.

For at lette arbejdet med egenkontrolprogram og overensstemmelseserklæringer har TEKNIQ Arbejdsgiverne fået udarbejdet en såkaldt branchekode. Se mere her.

Håndværkerens Hygiejnediplom

TEKNIQ Arbejdsgiverne har også, i samarbejde med Stålcentrum, udarbejdet Håndværkerens Hygiejnediplom (HHD), som er målerettet dem, som arbejder med maskiner og udstyr til fødevareproduktion i praksis. Du kan læse mere om HHD her.


Senest opdateret 16-10-2019

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.