El på maskiner

Kurset gennemgår de relevante krav til installationspraksis på maskiner ud fra gældende direktiver og standarder, med drøftelse af deltagernes egne erfaringer.

Maskindirektivets krav til installation af elektrisk udstyr på maskiner fremgår af DS/EN 60204-1: Kurset omfatter standardens dækningsområde og anbefalinger til, hvordan standarden kan og bør anvendes og vigtigheden af at udarbejde en fyldestgørende og korrekt specifikation af både el-tavler og udstyr samt forbindelser på selve maskinen.

På kurset ser vi på de vigtigste krav i standarden og på hvordan, de omsættes til praksis. Vi ser på de oftest sete fejl og hvornår andre standarder og regelsæt bør anvendes. Vi ser også på mere specifikke ting, som kortslutningsbeskyttelse, grundlæggende beskyttelse og beskyttelse mod fejl. Vi kommer også ind på opdeling af maskin-/bygnings-el, krav til mærkning mv. Desuden ser vi på, hvad ændringerne og nyhederne i den nye IEC 60204-1:2016 og (DS/EN 60204-1:2016) vil betyde. Kort sagt kommer vi igennem alle emner, som DS/EN 60204-1 dækker.

For at kunne lave et komplet elektrisk design skal kravene i DS/EN 60204-1 suppleres med krav fra fx standarderne om nødstop, skærme, tvangskoblingsanordninger (lågekontakter), forhindring af utilsigtet start, fjernstyring/fjernadgang, sikre styresystemer og evt. andre. Vi ser på, hvornår en bestemt standard skal bruges, hvorfor det er fordelagtigt, og på hvor der ofte opstår problemer.

Hvem bør deltage

Kurset er målrettet el-kyndige, der arbejder med design og installation af el på maskiner og som ønsker at gøre det korrekt efter den gældende basisstandard på området.

Kursusindhold

  • Beskyttelse af udstyr og krav til styrekredsen og teknisk dokumentation
  • DS/EN ISO 14119 Tvangskoblingsanordninger
  • DS/EN ISO 13855 Placering af beskyttelsesanordninger
  • DS/EN ISO 13850: 2015 Nødstop
  • DS/EN 1037 Forhindring af utilsigtet start
  • Fjernadgang til og fjernstyring af maskiner

Form

Kurset gennemgår de relevante krav til installationspraksis på maskiner ud fra gældende direktiver og standarder, med drøftelse af deltagernes egne erfaringer.

Kalender

20-10-2020
El på maskiner
Kontakt TEKNIQ

Har du spørgsmål? Kontakt os!

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.