Herunder finder du de seneste nyheder om coronasituationen, regelændringer og retningslinjer. Siden opdateres løbende. Har du spørgsmål, så kontakt os på telefon 43 43 60 00.
Tirsdag forsvinder de resterende corona-restriktioner, og dermed har arbejdsgivere ikke længere mulighed for at kræve, at medarbejderne fremviser et gyldigt coronapas. Der kan dog være enkelte undtagelser.
Da corona ikke længere har status som er en samfundskritisk sygdom, bliver coronapasloven ikke forlænget. Det betyder, at arbejdsgivere fra den 1. februar 2022 ikke længere kan pålægge lønmodtagere forevisning af coronapas og pålæg af test for Covid-19 efter loven.
Visse virksomheder kan dog blive mødt af ufravigelige krav fra kunder om, at deres medarbejdere fortsat skal vise coronapas. Det følger af ledelsesretten, at et sådant pålæg til medarbejdere skal være sagligt, driftsøkonomisk begrundet og proportionalt.
Svær vurdering
Hvornår det krav er opfyldt, kan være en vanskelig vurdering, lyder det fra Linda Nordstrøm Nissen, der er underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
– Derfor opfordrer vi medlemsvirksomhederne til at henvende sig til afdelingen for Overenskomster og Jura for at de kan vurdere, om betingelserne for at kræve coronapas fortsat er til stede i den konkrete situation, virksomheden står i, siger Linda Nordstrøm Nissen.
Da der fortsat er høj smitte i samfundet og virksomhederne dermed oplever mange syge medarbejdere er det værd at bemærke, at loven om sygedagpengerefusion fra 1. sygedag ved medarbejderens coronarelaterede sygefravær fortsat gælder.
Sundhedsstyrelsen har ændret anbefalingerne for selvisolation og nære kontakter
Sundhedsstyrelsen skriver bl.a.: Retningslinjen for opsporing af kontakter til personer med covid-19 er opdateret efter de nye anbefalinger, og alt øvrigt informationsmateriale om selvisolation samt nære og øvrige kontakter er under opdatering. Desuden vil tekster og selvbetjeningsløsningen i coronaprover.dk for nære kontakter blive opdateret i løbet af ugen i forhold til de nye anbefalinger for tidspunkt for test.
Se Sundhedsmyndighedernes seneste udmelding om isolation og nære kontakter her: Nu kan du afbryde selvisolation tidligere - Sundhedsstyrelsen
Anbefalinger:
Ved betydelige symptomer
Der anbefales selvisolation fra symptomdebut og PCR-test snarest. Ved positivt testsvar fortsættes selvisolation til symptomophør, dog ikke kortere end 4 døgn fra testtidspunkt.
Ved positiv test hos asymptomatiske eller let symptomatiske
Ved positiv antigen- eller PCR-test anbefales selvisolation i 4 døgn fra testtidspunkt.
Ved positiv antigentest anbefales PCR-test snarest mulig.
Udføres PCR som første test, skal der ikke selvisoleres i ventetiden på PCR-svar.
Hvis der opstår betydende symptomer, fortsættes selvisolation til symptomophør, dog ikke kortere end 4 døgn fra testtidspunkt.
Ved husstandskontakt til smittet
Der anbefales antigentest eller PCR test 3 døgn efter den smittede persons testtidspunkt.
Sundhedsmyndighederne pointerer med de nye retningslinjer, at nærkontakter til den smittede i husstanden IKKE længere anbefales at gå i isolation.
Særlige forholdsregler
Ved særlige situationer som fx ophold (besøg, arbejde m.v.) med patientkontakt på sygehuse, beboerkontakt på plejehjem, hjemmebesøg hos stærkt immunsvækkede pårørende m.v. anbefales at bære kirurgisk-maske type II i 3 døgn efter ophævelse af selvisolation eller indtil negativt svar på PCR-test efter 3 døgn hos husstandskontakt.
Regeringen har den 23. december 2021 udmeldt en opdatering af indrejsereglerne fra den 27. december 2021.
Indrejsereglerne skærpes yderligere, så der fra den 27. december 2021 gælder et generelt krav om, at alle, der rejser ind i Danmark, skal være testet med en PCR-test (72 timer før indrejse) eller hurtigtest (48 timer før indrejse).
Dog kan personer med bopæl i Danmark selv vælge, om de tager en test i udlandet inden de rejser ind i Danmark, eller om de tager en test op til 24 timer efter indrejse. Der gælder desuden undtagelser for visse grupper af personer.
Idet Sundhedsstyrelsen har konstateret, at smittespredningen med Covid-19 primært sker via kontakt i hjemmet – og for at ensrette retningslinjerne, så der er de samme regler for alle Covid-19-varianter – har styrelsen udgivet en ny pjece om opsporing og håndtering af kontakter til personer med Covid-19.
I de nye retningslinjer begrænses ”nære kontakter” til at være husstandskontakter eller tilsvarende (samboende, kærester, værelseskammerater på efter- og højskoler o.lign. og overnattende gæster/legekammerater). Nære kontakter defineres således fremover kun som dem, der er udsat for smitte i hjemmet. De skal isolere sig og testes på 4. og 6. dagen, uanset hvilken variant der er tale om. De kan bryde selvisolationen, hvis de får en negativ test på dag 4. Der anbefales PCR-test på 4.dagen, og på grund af en stor efterspørgsel på PCR-test i øjeblikket, anbefales en hurtigtest på 6. dagen.
Sundhedsstyrelsen skriver bl.a. på deres hjemmeside:
"Hvis du har fået 3. stik skal du ikke gå i selvisolation, men du anbefales fortsat en kviktest hurtigst muligt samt PCR test på dag 4 og for nuværende en hurtigtest på dag 6.
Hvis du har haft covid-19 inden for de sidste 12 uger (fra datoen for positiv test) skal du ikke isolere dig eller blive testet, medmindre du får symptomer."
Læs mere:
Lønkompensationsordningen er forlænget, og virksomhederne kan nu søge frem til 31. januar 2022.
Det nuværende nedlukning og restriktionerne mod coronasmitte gør det nu muligt for landets virksomheder at søge om lønkompensation. Man kan søge med tilbagevirkende kraft fra den 10. december 2021 og frem til den 31. januar 2022.
Som man kender det fra tidligere nedlukninger er der nogle kriterier, virksomhederne skal leve op til for at kunne modtage støtte:
- Virksomhederne skal stå over for at afskedige minimum 30 procent af medarbejderstaben eller 50 ansatte.
- Tvangslukkede virksomheder kan få støtte, når de er lukket ved forbud.
Regeringen og arbejdsmarkedets parter blev 10. december enige om trepartsaftalen om forlængelse af midlertidig arbejdsfordelingsordning og lønkompensation.
I slutningen af januar mødes parterne igen for at gøre status på, om ordningen skal forlænges.
Fredag er regeringen og arbejdsmarkedets parter blevet enige om at forlænge den midlertidige arbejdsfordelingsordning og ordningen om lønkompensation for tvangslukkede virksomheder. Derudover kan hårdt ramte virksomheder også få lønkompensation.
Stigende smittetryk har medført en række restriktioner. For at skabe tryghed for lønmodtagere og virksomheder er der indgået en trepartsaftale med tre tiltag.
Den midlertidige arbejdsfordelingsordning forlænges til den 31. marts 2022. Ordningen stod til at udløbe ved årsskiftet.
Regeringen og arbejdsmarkedets parter er også enige om, at lønkompensationsordningen for tvangslukkede virksomheder skal gælde så længe, der er virksomheder, som har forbud mod at holde åbent. Lønkompensationsordningen for tvangslukkede virksomheder fortsætter. Det betyder, at natteliv, spillesteder mv., der lukkes direkte som følge af restriktionerne, kan hjemsende deres medarbejdere på lønkompensation.
Der er også aftalt en midlertidig lønkompensationsordning for følgeerhverv og de virksomheder, der er hårdt ramt henover jul og nytår.
Virksomheder, der sender over 30 pct. af medarbejderne hjem som en konsekvens af restriktionerne, vil være omfattet af ordningen. Ordningen vil gælde fra den 10. december 2021 til den 31. januar 2022 (opdateret 21.12.21)
Med aftalen ønsker regeringen og arbejdsmarkedets parter igen at være med til at holde hånden under danske arbejdspladser og undgå afskedigelser.
Arbejdsfordeling betyder, at medarbejderne i virksomheden kan deles om det arbejde, der skal udføres, og i den resterende tid tage uddannelse eller være på dagpenge. Lige nu er der omkring 2.600 medarbejdere på ordningen.
Lønkompensationsordningen for tvangslukkede virksomheder betyder, at de virksomheder, der er tvangslukket som følge af gældende restriktioner, vil kunne hjemsende deres medarbejdere med lønkompensation.
Den midlertidige lønkompensationsordning henover jul og nytår er med til at holde hånden under de virksomheder, som i forbindelse med restriktionerne oplever mange aflysninger og markant færre kunder.
Forlængelsen af den midlertidige arbejdsfordelingsordning kræver lovændring. Regeringen vil nu bede Folketinget om at få hastebehandlet lovforslaget. Hvis Folketinget bakker op, er det forventningen, at lovforslaget vil være færdigbehandlet inden juleferien.
Læs her om de seneste ændringer i sygedagpengeloven og barselsloven, som giver mulighed for sygedagpengerefusion og barselsdagpenge i forbindelse med covid-19.
Det drejer sig særligt om syge medarbejdere med covid-19 eller medarbejdere, der er nærkontakt til en smittet og børn op til 14 år, som hjemsendes fra skole eller institution som følge af ovennævnte forhold.
Lov om refusion af sygedagpenge er vedtaget
Folketinget har den 9. december 2021 vedtaget loven, der giver ret til refusion af sygedagpenge fra medarbejderens første fraværsdag, hvis medarbejderens fravær er begrundet med coronavirus. Loven indebærer, at den normale arbejdsgiverperiode på 30 dage i disse særlige tilfælde bliver suspenderet.
TEKNIQ Arbejdsgiverne har tidligere skrevet ud om lovforslaget, der nu er vedtaget.
Loven træder i kraft den 16. december 2021, men er gældende med tilbagevirkende kraft fra den 23. november 2021 og udløber den 28. februar 2022.
Bemærk at der ikke er dækning ved sygdom med coronasymptomer, hvis corona ikke påvises ved test.
Hvornår kan man få sygedagerefusion for ”coronaramte” medarbejdere?
Virksomhederne skal være opmærksom på, at sygedagpengelovens almindelige betingelser, herunder beskæftigelseskravet, fortsat skal være opfyldt, for at der kan opnås refusion. Desuden er det en betingelse, at medarbejderen ikke kan arbejde hjemmefra.
Loven giver ret til refusion af sygedagpenge fra medarbejderens 1. fraværsdag i følgende situationer:
- Medarbejderen er smittet med covid-19, eller
- Medarbejderen er nær kontakt til en person smittet med covid-19 og er i isolation i overensstemmelse med sundhedsmyndighedernes anbefalinger.
Det er tillige afklaret, at loven også dækker de særlige anbefalinger ved Omikron-varianten, hvor medarbejderen gik i isolation som nær kontakt til en nær kontakt efter myndighedernes anbefaling. Bemærk dog, at denne anbefaling ophørte den 7. december 2021.
Loven gælder imidlertid ikke, hvis en arbejdsgiver for eksempel sender en medarbejder hjem på grund af svigtende ordretilgang, eller hvis arbejdsgiveren vælger at sende sine medarbejdere hjem, fordi arbejdsgiveren selv mener, at der er tale om smittefare. I sådanne tilfælde skal arbejdsgiveren betale løn.
Fraværet for en medarbejder, der er symptomfri, men selv har valgt at gå i karantæne, fordi personen mener/tror, at vedkommende måske har været udsat for smitte, er heller ikke omfattet af loven.
Det er endelig en betingelse for sygedagpengerefusion, at medarbejderen ikke kan varetage sit arbejde på grund af hjemmeopholdet. Hvis medarbejderen – helt eller delvist – arbejder hjemmefra under hjemmeopholdet, vil refusionen således bortfalde helt eller delvist efter sygedagpengelovens almindelige regler.
TEKNIQ Arbejdsgiverne gør opmærksom på, at man kan anmode medarbejderen, der ifølge de ovennævnte regler skal gå i selvisolation, om på tro og love at erklære, at de følger myndighedernes anbefalinger om selvisolation. Fraværsdokumentation - Covid-19
Hvad skal betalingen være til en medarbejder, der er i isolation i overensstemmelse med myndighedernes anbefalinger grundet mistanke om smitte med corona?
TEKNIQ Arbejdsgiverne får mange henvendelser om dette spørgsmål. Virksomhederne skal være opmærksomme på, at refusion efter denne lov kræver, at arbejdsgiver anmoder herom. Det er ikke endeligt afklaret i praksis, hvad virksomheden skal betale til en medarbejder, der er nær kontakt, og som er i isolation i overensstemmelse med sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Virksomhederne kan søge vejledning herom hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, Overenskomster og Jura.
Hvordan søges der om dagpengerefusion?
Refusionen udbetales efter de almindelige regler i sygedagpengeloven.
Arbejdsgiveren skal anvende det almindelige indberetningssystem Nemrefusion i forbindelse med anmodning om refusion for covid-19, så sagerne kan blive oprettet automatisk i kommunerne.
Arbejdsgiveren skal ved anmodningen om refusion fra første dag angive ”anden årsag” og med fritekst angive, at årsagen er ”covid-19-smitte” eller ”covid-19 nær kontakt isolation”. På denne måde vil det digitale flow kunne gennemføres i disse sager. Medarbejderen vil modtage et underretningsbrev om arbejdsgiverens anmodning, hvoraf oplysningerne afgivet af arbejdsgiveren vil fremgå.
Det betyder, at sygedagpengelovens almindelige regler om anmeldelse af refusionskrav også er gældende, når det gælder ordningen om refusion til en arbejdsgiver, hvis lønmodtagerens fravær skyldes covid-19.
Dagpenge efter barselsloven hvis børn hjemsendes fra skolen på grund af corona?
Også ændringerne til Barselsloven er vedtaget. Det betyder, at:
Forældre får ret til dagpenge efter barselsloven, når de bliver hjemme for at passe deres børn under 14 år:
- hvis barnet er konstateret smittet med covid-19
- eller hvis barnet er hjemsendt som følge af ét eller flere konkrete covid-19 smittetilfælde i dagtilbuddet, skolen eller institutionen m.v.
Der kan udbetales barselsdagpenge for sammenlagt op til 10 fraværsdage for det enkelte barn.
Det gælder både lønmodtagere og selvstændige erhvervsdrivende. I modsætning til den tidligere ordning er det ikke en betingelse for at kunne få dagpenge efter barselsloven, at forældrene bruger evt. ”barnets sygedage”, hvis barnet er smittet med covid-19, og/eller eventuelt omsorgsdage.
Det ændrer dog ikke på, at det vil være muligt at afholde barnets første sygedag, hvis overenskomsten giver mulighed for det. Det er dog fortsat en betingelse for ret til barselsdagpenge, at ingen af forældrene har mulighed for hjemmearbejde eller afspadsering, som de kan bruge til pasning af barnet, og at der ikke udbetales løn for samme dag eller holdes ferie.
Hvis en medarbejder ønsker at benytte sig af muligheden for barselsdagpenge, skal virksomheden indberette dette til virk.dk
Pasningsproblemer som følge af lukning af skoler mv. fra den 15. december – hvordan håndteres det?
Regeringen og støttepartiernes beslutning om at folkeskoler mv. lukkes fra den 15. december 2021 til den 4. januar 2022 er ikke omfattet af ovenstående lovgivning.
Beslutningen om at lukke skoler mv. kan skabe udfordringer for mange medarbejdere i forhold til pasning af børn. TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer til, at man finder løsninger, men udgangspunktet er, at medarbejderen skal møde på arbejde, og at medarbejderne derfor må bruge ferie, feriefridage eller afspadsering, hvis de ikke kan arbejde hjemmefra.
Regeringen har præsentere et lovforslag, der atter gør det muligt at få hurtigere dagpengerefusion. Forslaget indeholder følgende elementer:
- Arbejdsgiver får ret til refusion efter sygedagpengeloven fra første fraværsdag. Det gælder, hvis lønmodtageren er i isolation i overensstemmelse med de danske sundhedsmyndigheders anbefalinger herom (Sundhedsstyrelsens smitteopsporing), fordi medarbejderen:
- er smittet med COVID-19
- eller er nær kontakt (og pågældende ikke er færdigt vaccineret eller ikke tidligere smittet inden for de seneste 12 måneder) til en person smittet med COVID-19.
Tilsvarende foreslås det, at en selvstændig erhvervsdrivende skal kunne få sygedagpenge fra første fraværsdag.
- Forældre får ret til dagpenge efter barselsloven. Det gælder for forældre, der må blive hjemme for at passe deres børn:
- hvis barnet er konstateret smittet med COVID-19
- eller hvis barnet er hjemsendt som følge af et eller flere konkrete COVID-19 smittetilfælde i dagtilbuddet, skolen eller institutionen m.v.
Det gælder både lønmodtagere og selvstændige erhvervsdrivende. I modsætning til den tidligere ordning er det ikke en betingelse for at kunne få dagpenge efter barselsloven, at forældrene bruger evt. ”barnets sygedage”, hvis barnet er smittet med covid-19, og heller ikke, at forælderen bruger evt. omsorgsdage.
Det ændrer dog ikke på, at det vil være muligt at afholde barnets første sygedag, hvis overenskomsten giver mulighed for det. Det foreslås dog fortsat, at det vil være en betingelse, at ingen af forældrene har mulighed for hjemmearbejde eller afspadsering, de kan bruge til pasning af barnet, og at der ikke udbetales løn for samme dag eller holdes ferie.
Da der er tale om et midlertidigt initiativ som følge af stigningen i antallet af smittede med COVID-19, foreslås det, at retten til refusion fra første dag og sygedagpenge til selvstændige skal gælde i perioden fra og med den 23. november 2021 til og med den 28. februar 2022.
Desuden foreslås det, at retten til dagpenge ved pasning af børn som følge af COVID-19 skal gælde for samme periode.
Det er endnu ikke afklaret, hvordan den nye Omikron-variant skal håndteres. Der kan desuden ske ændringer i forhold til dagpengerettigheder for vaccinerede og tidligere smittede.
Lovforslaget vil blive hastebehandlet i Folketinget og forventes at blive vedtaget i løbet af ugen.
Vi får besøg af Arbejdstilsynet, hvordan skal vi forholde os?
Arbejdstilsynet er optaget af, at kontakten med virksomheder sker på en sikkerheds- og sundhedsmæssig forsvarlig måde, så risikoen for smittespredning af COVID-19 mindskes.
Arbejdstilsynet tager i overensstemmelse med sundhedsmyndighedernes gældende anbefalinger forholdsregler for at undgå smittespredning.
Det betyder, at tilsynets medarbejdere ikke møder på arbejde eller møder op på virksomheder, hvis de føler sig syge eller har symptomer på sygdom og at sundhedsmyndighedernes retningslinjer for nære og andre kontakter følges. Arbejdstilsynet tilpasser sig løbende situationen og følger sundhedsmyndighedernes til enhver tid gældende anbefalinger
Tilsynet er fleksible i forhold til at imødekomme virksomhedernes interne retningslinjer i det omfang, de er sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlige og ikke hindrer tilsynet i at udføre deres opgave med, at føre tilsyn og være i dialog med virksomhederne.
Arbejdstilsynet stiller krav til deres medarbejdere om fremvisning af coronapas efter gældende lov om forevisning af coronapas, test for COVID-19 mv. Arbejdstilsynets medarbejdere fremviser ikke coronapas, testresultater el. lign. på de virksomheder, de besøger.
Opdatering: Krav om coronapas afskaffet pr. 1/2 2022.
Hasteloven om arbejdsgivers adgang til at pålægge lønmodtagere at forevise coronapas og pålægge test for covid-19 m.v. er nu vedtaget.
TEKNIQ Arbejdsgiverne har udarbejdet en Q&A, der svarer på en række af de væsentligste spørgsmål i kølvandet på den nye lov.
Opdatering: Fra 1. februar 2022 er der ingen restriktioner på erhvervsskolerne.
Hvad sker der, hvis erhvervsskolerne lukker igen?
Planlagte skoleforløb på erhvervsskolerne bliver gennemført selv om skolen skulle blive nødsaget til at lukke ned.
Styrelsen for Patientsikkerhed kan om nødvendigt give skolen et påbud om nedlukning. Hvis det bliver aktuelt, skal skolen overgå til nødundervisning (fjernundervisning), og lærlingene har pligt til at deltage i denne.
Erhvervsskolerne kan kun sende elever og kursister hjem, hvis der er udstedt påbud om det fra Styrelsen for Patientsikkerhed, eller hvis eleven, kursisten eller deltageren er syg, dvs. har symptomer eller er konstateret smittet.
Kan erhvervsskolerne stille krav om coronapas eller test?
Fra mandag den 29. november 2021 er der krav om, at alle lærlinge, kursister eller andre som har et ærinde på skolen skal fremvise coronapas. Der bliver ikke mulighed for test på skolerne, så alle, der ikke er vaccineret, skal sørge for test i et omfang, der opretholder et gyldigt coronapas.
Vær opmærksom på at gyldighed på test er sat ned til kortere varighed:
48 timer for antigentest (lyntest)
72 timer for PCR-test
Der er ikke krav til mundbind på selve erhvervsskolen, men lærlinge, der benytter offentlig transport til og fra skole skal være opmærksomme på, at mundbind er genindført i al offentlig transport.
Hvordan skal skuemestre og censorer forholde sig ved prøver på erhvervsskolerne?
Skuemestre og censorer skal vise coronapas - lige som alle de øvrige personer, der skal ind på erhvervsskolen.
Alle prøver bliver gennemført som normalt. Dog kan skolen få et påbud fra Styrelsen for patientsikkerhed om at lukke ned. I disse tilfælde bliver skuemester/censor kontaktet og informeret om status.
Det er til enhver tid skuemesteren/censoren, der selv træffer beslutning om deltagelse i prøven. Hvis man ikke er tryg ved at møde ind på skolen, er det vigtigt at melde afbud i så god tid som muligt. Erhvervsskolerne gør dog alt for at minimere smitterisiko ved prøverne.
Fra midnat mellem torsdag og fredag kan virksomheder kræve, at ansatte fremviser coronapas. En ny lov skal hjælpe med til at skabe tryghed på arbejdspladsen og blev vedtaget torsdag den 25. november med bred politisk opbakning.
For at mindske risikoen for at coronasmitten spreder sig på arbejdspladser, kan virksomheder fra fredag kræve, at ansatte viser coronapas, så længe corona kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.
Det kræver dog, at virksomheden blandt andet informerer medarbejderne skriftligt forinden og opfylder en række andre krav, som fremgår af loven.
Med loven får virksomhederne også mulighed for at kræve, at ansatte bliver testet for corona og oplyser testens resultat. Virksomhederne skal dog sagligt kunne begrunde, at en test er nødvendig for at begrænse smittespredning med corona. Ansatte med coronapas vil som udgangspunkt kunne undgå at blive testet for corona.
Loven skal hjælpe med til at skabe større tryghed på arbejdspladserne og sørge for at give virksomhederne mulighed for at mindske risiko for spredning af coronasmitte blandt de ansatte og tab af omsætning.
Efter hastebehandling i Folketinget blev loven vedtaget med stort politisk flertal torsdag. Forslaget kom i forlængelse af trepartsaftalen mellem regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening den 12. november 2021.
Regeringen og arbejdsmarkedets parter er i dag blandt andet blevet enige om at genindføre den midlertidige suspendering af arbejdsgiverperioden for sygedagpenge, når medarbejdere rammes af corona.
”Det er et vigtigt signal at sende på et tidspunkt, hvor vi desværre får daglige påmindelser om, at coronapandemien stadig har godt fat i samfundet, og hvor vi ser, at smitten typisk spredes fra børn til deres forældre,” siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal, og uddyber:
”Med dagens aftale sikrer vi, at virksomheder ikke uforvarende rammes endnu hårdere økonomisk, hvis deres ansatte bliver syge. Noget, der ikke mindst vil være en velkommen hjælp til TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemmer, hvor lønudgifter til medarbejdere, der må blive hjemme, virkelig kan mærkes på bundlinjen.”
Med dagens aftale får arbejdsgivere ret til sygedagpengerefusion fra første fraværsdag for lønmodtagere, der er ramt af covid-19 eller som efter sundhedsmyndighedernes anbefaling skal gå i selvisolation, fordi de vurderes at være ”nær kontakt” til en smittet.
Også hjælp til forældre
Aftalen genindfører også ordningen med barselsdagpenge til forældre med hjemsendte børn som følge af covid-19.
”Det er en naturlig konsekvens af, at smitten denne gang som sagt primært ses blandt børn og unge. Derfor vil ordningen være en kærkommen håndsrækning til de forældre, der ikke får udbetalt løn under barnets sygdom,” siger Troels Blicher Danielsen.
De genindførte ordninger vil i første omgang gælde til og med den 28. februar. Ordningerne vil kræve en lovændring og skal derfor nu hastebehandles, så de kan træde i kraft hurtigst muligt.
Der mangler en række centrale elementer i det lovforslag, regeringen fremlagde i sidste uge om arbejdsgivernes ret til at kræve eksempelvis forevisning af coronapas og tests, når medarbejderne møder på arbejde.
Reelt set indeholder forslaget således kun ét egentligt pålæg: At man som arbejdsgiver kan kræve af medarbejderne, at de skal forevise et gyldigt coronapas.
- Det er positivt, at der bliver lovhjemmel på dette område. Det kan være med til at øge trygheden hos alle medarbejdere på virksomhederne og hos kunderne. Og det understreger vigtigheden af et stærkt samarbejde med bl.a. DA og DI, når vi skal sikre erhvervslivet ordentlige arbejdsvilkår i den øjeblikkelige situation,” siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Brug for klare regler om selvtests
Han undrer sig dog samtidig over, at lovforslaget ikke indeholder lovhjemmel til at kræve CE-godkendte selvtests – især i de tilfælde, hvor medarbejderne møder halvsløje på jobbet. Ikke mindst fordi dette var en del af den trepartsaftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, som danner basis for lovforslaget.
- Det bør fremgå meget tydeligt af lovteksten, at man som arbejdsgiver kan pålægge medarbejderen at anvende en selvtest. Ellers risikerer vi, at det kan skabe diskussioner og uoverensstemmelser ude i virksomhederne, vurderer Troels Blicher Danielsen.
Usikkerhed om udenlandske arbejdere
Ligesom DA savner han ligeledes, at lovforslaget tager hånd om de udenlandske medarbejdere, som ikke har fast bopæl i Danmark. De vil være henvist til at skulle testes løbende, da de af gode grunde ikke er i besiddelse af et dansk coronapas.
- Det er en udfordring, der, især med den øjeblikkelige arbejdskraftmangel, bør blive taget hånd om hurtigst muligt, så der ikke opstilles unødvendige hindringer for arbejdskraftens fri bevægelighed. Det kunne fx være ved at anerkende, at disse medarbejdere i stedet kunne fremvise et EU-coronapas, anbefaler Troels Blicher Danielsen.
Forhandlinger om suspension af dagpengeregler
Ud over lovforslaget så glæder TEKNIQ Arbejdsgiverne sig over, at der er indkaldt til forhandlinger om suspension af dagpengereglerne. Målet er, at disse forhandlinger skal give mulighed for at få refusion allerede fra dag 1 i de tilfælde, hvor medarbejdere rammes af corona.
- Det vil være et vigtigt redskab, når det gælder om at sikre, at et coronaudbrud på en arbejdsplads ikke kommer til at ramme virksomheden dobbelt, hvis den først kan søge refusion, når medarbejderen har været syg i en måned, siger Troels Blicher Danielsen.