Hvis du sender medarbejdere til Norge, skal du være opmærksom på registrering, skatteindberetning, sociale sikringer og godkendelse af uddannelseskvalifikationer. Sørg også for at overholde norske krav til medarbejderforhold og HMS-standarder. Læs mere om de specifikke krav her.
Hvad skal du vide, hvis du skal sende en medarbejder til Norge:
Udenlandske virksomheder, som driver erhverv i Norge har registreringspligt, som Norsk registreret utenlandsk foretak (NUF), i det norske virksomhedsregister ”Foretakregisteret”. Dette indebærer en mindre afgift. Læs mere her
Som arbejdsgiver stilles der krav om at rapportere oplysninger om dine ansatte til Skatteetaten. Der findes en forenklet skatteordning kaldet kildeskat, som kan tages i brug, hvis arbejdstager ikke skattemæssigt er bosat i Norge. Her skal arbejdsgiver trække 25 skat inklusiv 8,2 procent ’trygdeavgift’ (i.e. social sikring) direkte af lønnen, således skatten er færdigopgjort, når arbejdstageren modtager lønnen. Læs mere om kildeskat her.
Medarbejderen skal selv selvangive sin løn som udenlandsk indkomst, og skatteberegningen nedsætter den danske skat med den skat, som er betalt i Norge. Ved længere ophold, på over 6 måneder, i Norge skal medarbejderen registrere sig hos de norske myndigheder, hvor vedkommende får et skattekort. Er medarbejderen skattepligtig i Norge skal arbejdsgiveren betale ’forskuddstrekk og arbeidsgiveravgift’ til Skatteetaten. Her gøres der brug af arbejdstagers skattekort, som kan downloadet fra altinn.no. Læs mere her.
Arbejdsgiver skal overholde de krav til medarbejdere, som gør sig gældende for norske medarbejdere, herunder er der fastlagt en minimumsløn, og arbejdsgiver skal sørge for rejse, kost og logi (ved sidstnævnte stilles også krav til forholdene). Det er ligeledes arbejdsgiveren, som skal dokumentere, at de arbejder systematisk med sundhed, miljø og sikkerhed (HMS). Læs mere og se, hvilke brancher gør sig gældende her.
Se elektrooverenskomsten her: Forskrift om delvis allmenngjøring av Landsoverenskomsten for elektrofagene - Lovdata
En række offentlige og private virksomheder kræver, at medarbejderen har norsk identifikationsnummer for at få tilgang til tjenesterne, fx ved opsætning af norsk bankkonto. Ved midlertidigt ophold findes d-nummer, som bruges ved ophold i mindre end 6 måneder eller ved mere end 6 måneder, hvor der dog ikke er muligt at få tildelt fødselsnummer.
Læs mere og se hvordan man søger om d-nummer her.
Arbejdsgiver skal søge om medarbejdere kan være omfattet af dansk social sikring, når de arbejder i udlandet. Dette hedder A1. Læs mere her.
Uddannelseskvalifikationerne skal godkendes i Norge. Her skelnes der mellem midlertidigt arbejde og permanent arbejde. Læs mere her: Autorisation og anerkendelse af udenlandske kvalifikationer i Norge | Nordisk Samarbejde (norden.org)
Særligt relevant for vores medlemskreds er kravene til medarbejdere, der arbejder med el-installation. Læs mere om krav ved midlertidigt arbejde: