Hvis du sender medarbejdere til Tyskland, skal du være opmærksom på udstationeringserklæringer, registrering af løn, skatteforpligtelser og sociale sikringer. Sørg også for at overholde tyske krav ved arbejde på byggepladser og ved levering af tjenesteydelser. Læs mere om de specifikke krav her.
Hvad du skal vide, hvis du skal sende en medarbejder til Tyskland:
EU-Direktiv 2014/67: Erklæringen er et formelt krav i henhold til EU-Direktivet og skal indsendes af arbejdsgiveren, der sender medarbejdere til midlertidigt arbejde i en anden EU-medlemsstat.
Formålet med erklæringen er at sikre gennemsigtighed og overholdelse af lovgivningen i både hjem- og værtslandet.
Manglende overholdelse kan medføre sanktioner, herunder bøder eller juridiske skridt.
Læs mere her: Posting Declaration for employees abroad - Arletti Partners
Andre regler i forhold til udsendelse af medarbejdere inden for EU, herunder også længerevarende forløb, kan læses her: Posted workers abroad on short assignments - Your Europe (europa.eu)
Arbejdsgivere skal indgive meddelelser om deres ansatte, der er udstationeret til Tyskland, online ved hjælp af mindstelønsregistreringsportalen. Det samme gælder for leverandører etableret i udlandet, som ansætter medarbejdere til at udføre arbejde eller levere tjenester i Tyskland. Du kan få adgang til mindstelønsregistreringsportalen på www.meldeportal-mindestlohn.de
Læs mere her: Customs online - Obligatory notification when workers are posted (zoll.de)
samt Customs online - Minimum conditions of employment (zoll.de)
Der gælder et krav for udenlandske virksomheder inden for byggebranchen om at deltage i Soka-Baus feriekassesystem. Undtagelse: Du indbetaler allerede til en dansk feriekasse og søger om fritagelse. Selvstændige enkeltmandsvirksomheder skal ikke indbetale til systemet.
Ansøgning om SOKA-BAU her: SOKA-BAU Online
Der skelnes mellem midlertidigt og længerevarende udsendelse.
Ved midlertidigt udsendelse skal arbejdsgiveren indberette medarbejderens løn til de danske skattemyndigheder og foretage A-skattefradrag.
Ved længerevarende udsendelse (i.e. over 183 dage) skal arbejdsgiveren undersøge om medarbejderen bliver skattepligtig i Tyskland – et forhold som afhænger af opholdets varighed og medarbejderens personlige og økonomiske forhold (fx ejer bolig i Danmark eller ej; udlejer; mv.) I sådanne tilfælde kan medarbejderen få skattefritagelse eller nedslag i skatteberegningen.
Læs mere her: Du bor i Danmark og arbejder i udlandet skat.dk
Arbejdsgiver skal søge om medarbejdere kan være omfattet af dansk social sikring, når de arbejder i udlandet. Dette hedder A1. Læs mere her: Social sikring ved arbejde i udlandet (borger.dk)
Følgende dokumenter skal kunne fremvises på tysk på byggepladsen:
• Pas
• Arbejdstidsregistrering for start, slut og varighed af den daglige arbejdstid
• Arbejdstidsregistrering for tillægsberettigede arbejdsydelser
• Ansættelseskontrakt/ tjenesteaftale
• Lønsedler og dokumentation for lønudbetalinger
• Socialsikringsblanket A1.
Ved midlertidigt registreringspligtig aktivitet i Tyskland, skal arbejdsgiveren anmeldes ved handelskammeret inden arbejdet påbegyndes. I denne forbindelse udstedet et EU-anerkendelsesbevis, som har en 12 måneders løbetid, hvorefter den skal forlænges.
Der er forskel på, hvilken dokumentation, der skal gøres brug af – alt afhængig af om aktiviteten er autorisationskrævende i hjemlandet eller ikke.
Autorisationen sendes til håndværkskammeret til det distrikt, hvori arbejdet udføres.
Læs mere her: Du ønsker lejlighedsvis at levere en tjenesteydelse i Tyskland - Handwerkskammer Flensburg (hwk-flensburg.de)
Hvis ordregiver er erhvervsdrivende og bestiller bygge- og anlægsarbejde hos en virksomhed, skal førstnævnte tilbageholde 15 % af fakturabeløbet som en entrepriseskat, der indbetales til den kompetente tyske skattemyndighed.
Hvis den udenlandske tjenesteyder ikke er skattepligtig, kan denne søge om refusion. I modsat fald modregnes beløbet i virksomhedens øvrige skatter.
Undtagelse: Du råder over en fritagelsesattest.
Læs mere om fritagelsesattest her: Zentrale Zuständigkeit für ausländische Unternehmer | Landesamt für Steuern Niedersachsen