Installatører byder syriske flygtninge indenfor

Hårlev VVS, Joost El i Stevns og Horsens-virksomheden Møllgaard VVS har med succes tilbudt arbejde til syriske flygtninge.

Efter en lang flugt ankom de syriske brødre Omar og Bjar Hussein i sommeren 2009 til Sandholmlejren i Danmark. I dag godt seks år senere taler de flydende dansk og er ved årsskiftet færdiguddannede som henholdsvis elektriker og vvs- og energimontør.

27-årige Omar Hussein er i lære hos Joost El, som han giver en stor del af æren for, at han på meget få år har bygget en god tilværelse op i Danmark.

– Jeg har været heldig at møde min mester Carsten Joost, for han så, at jeg havde noget godt i mig og gav mig chancen for at komme i lære. Han turde stole på, at jeg kunne klare det, siger Omar Hussein.

Dedikerede medarbejdere

Carsten Joost, der er indehaver af Joost El, fortæller, at Omar Hussein er den tredje lærling af anden etnisk oprindelse, som har været ansat i virksomheden. Og den sjællandske ejerleder vil til enhver tid anbefale andre virksomheder i branchen at åbne døren for flygtninge.

– Der er ikke så meget at være bange for, så jeg synes bare, virksomhederne i branchen skal gå ind i det med åbent sind. Min erfaring er, at du får nogle medarbejdere, der sætter en stor ære i at udføre arbejdet korrekt. Og flygtninge værdsætter muligheden for at komme ind på arbejdsmarkedet langt mere end danskere, som har en tendens til at se det som en selvfølge, siger Carsten Joost.

Hos Hårlev VVS, hvor Omars 24-årige lillebror Bjar er i lære, vil indehaver Anders Pedersen også gerne opfordre andre virksomheder i branchen til at ansætte syriske flygtninge.

– Bjar er sgu ikke værre end nogle af de andre, siger Anders Pedersen med et grin og fortsætter: 

– Han er god til at tale dansk, og kunderne har virkelig været glade for ham. Der er selvfølgelig nogle faglige ord, man lige skal hjælpe med, men det er jo helt naturligt, at en lærling, der kommer fra en helt anden kultur ikke lige har styr på hvad en ”kaninpik-sav” eller et koben er.

Kend niveauet

Møllgaard VVS, der ligger i Horsens, fik i sommer Sprogcenter Midts Integrationspris for at have åbnet dørene for den 28-årige syrer Yaser Khalaf. Han er nu fastansat som arbejdsmand, efter at han har været løst tilknyttet virksomheden i en periode. 

Indehaver Kim Rasmussen har kun positive ting at sige om forløbet og pointerer, at det er vigtigt at gøre et godt forarbejde.

– Jeg kan anbefale, at man først afklarer, hvilke kompetencer en flygtning, der gerne vil ind i virksomheden, har. Det skal man gøre sammen med de relevante myndigheder – som i vores tilfælde var det lokale sprogcenter. Derefter skal man bare kaste sig ud i det og prøve vedkommende af i en kortere periode. Du kan ret hurtigt vurdere, om det er et ungt menneske, der vil lære noget eller ej, siger Kim Rasmussen.

Yaser Khalaf er i første omgang ansat som arbejdsmand, men det er planen, at han på et tidspunkt skal gennemføre vvs-uddannelsen og være lærling hos Møllgaard VVS. Indtil videre er det danske sprog dog en stopklods for den ambition.

– Yaser skal blive bedre til dansk for at kunne komme igennem uddannelsen. Hvis han forsøgte nu, ville han få et nederlag, så de næste år skal han gå i sprogskole to gange om ugen, samtidig med at han arbejder her. Vi må vurdere hen ad vejen, hvornår han er klar. Jeg er parat til at hjælpe ham hele vejen igennem, for han er en god knægt, siger Kim Rasmussen. 

Sproget er nøglen

At sproget er nøglen til at få flygtninge til at fungere i installationsbranchen, oplever Carsten Joost også. Kunderne forventer nemlig, at montøren kan kommunikere klart og forståeligt med dem, pointerer han.

– Fru Jensen bliver altså småsur, hvis hun skal lukke døren op for en medarbejder af anden etnisk herkomst, som ikke forstår, hvad hun siger. Så sproget er virkelig vigtigt. Heldigvis har vores lærling Omar Hussien meget stærke sprogkundskaber, og det har været afgørende for, at jeg har tilbudt ham fastansættelse, når han er færdig, siger Carsten Joost. Han tilføjer at han tidligere har undladt at tilbyde en lærling af anden etnisk oprindelse job, fordi hans sprog ikke var godt nok.

Omar Hussein er fuldstændig enig i, at sproget har enorm betydning, hvis man skal have succes som elektriker.

– Jeg kan se på kunderne, at de nogle gange tænker: ’Åh nej, der kommer en fremmed’. Men når jeg så smiler og begynder at tale dansk, så er de altid meget venlige. Faktisk har jeg aldrig haft nogle ubehagelige oplevelser med sure kunder, formentlig fordi jeg taler godt dansk, siger Omar Hussein.

Et godt sprogøre er også en stor hjælp i forhold til at forstå den danske humor – som ikke lige giver mening fra dag ét, forklarer Omar Hussein.

– I starten kunne der godt gå fem minutter inden jeg forstod en joke, men det er heldigvis blevet bedre, siger Omar Hussien med et grin.

Danske installatører inviterer flygtninge indefor

Carsten Joost (tv.), der er indehaver af Joost El, har tilbudt Omar Hussein fast job i virksomheden, når den unge syrers læretid er slut. Omar Husseins gode sprog har været afgørende for den beslutning. Foto: Jens Wollesen, Sjællandske Medier

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.