Undgå ulykker ved elanlæg

En ny film fra Sikkerhedsstyrelsen sætter fokus på sikkert arbejde ved elanlæg.

 

Sikkerhedsstyrelsen har for nyligt publiceret en ny film om ulykker ved elanlæg. I filmen får du et indblik i, hvilke konsekvenser det har, hvis man får kraftig stød fra en spænding på over 1.000 Volt. 

Filmen fortæller historien om Jens Peter, som en dag på arbejde kom ud for en ulykke, hvor han fik stød fra en spænding på 60.000 Volt. Jens Peter overlevede, efter han blev genoplivet af sine kolleger. Det er ifølge Lars Thomsen, overlæge på Aalborg Universitetshospital et mirakel, at Jens Peter overlevede ulykken. 

Der er forskellige organer i kroppen som er særligt udsatte, hvis man får kraftigt stød. Særligt hjertet er udsat. Når et menneske får så kraftig stød, giver det nogle voldsomme indre forbrænder på organer og muskler, hvor musklerne nærmest går i opløsning. Det svarer til, at en del af kroppen rådner. Når det sker, vil lægerne amputere den del af kroppen. 

I dag arbejder Jens Peter stadig hos Himmerlands Elforsyning, men han har fået amputeret sin ene arm på grund af de alvorlige forbrændinger fra ulykken.

Sikkerhedsstyrelsen peger på fire kategorier, som man skal være særlig opmærksom på i arbejdet med stærkstrøm:

Planlægning af arbejdsopgaven

  • Klar kommunikation
  • Hvem gør hvad og i hvilken rækkefølge

Frakobling

  • Den anlægsdel, man arbejder på, skal frakobles

Kontrol af frakobling

  • Efter frakobling foretages en kontrol af spændingsløs tilstand

Definition af arbejdssted

  • Arbejdsstedet markeres tydeligt
  • Vær opmærksom på, at der ikke er spændingsførende dele i arbejdsområdet

Læs mere hos Sikkerhedsstyrelsen

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.