Mads Risgaard Knudsen

Mads Risgaard Knudsen

Teknisk konsulent

mrk@tekniq.dk
7742 4226
2780 0451

Undgå blinde alarmer

Brandvæsenet kører forgæves mere end 12.000 gange om året. Det tal vil en ny kampagne forsøge at reducere.

Beredskabsstyrelsen, Foreningen af Kommunale Beredskabschefer (FKB) og TEKNIQ sætter i kampagnen fokus på det høje antal af såkaldt blinde alarmer. 

Over 40 % af alle brandudrykninger skyldes blinde alarmer, udløst af blandt andet mados, røg og støv.

Det er en dyr fornøjelse for virksomheden eller institutionen - og samtidig mister brandvæsenet dyrebar tid, som i stedet kunne være brugt på at bekæmpe rigtige brande.

Vi reagerer ikke på alarmen

Det koster et gebyr på godt 5.000 kroner, hver gang brandvæsenet må rykke ud uden grund. Men mere alvorligt er det, at vi tilsyneladende er blevet så vant til at høre alarmstøj, at vi er holdt op med at reagere på det. 

Et lavere antal af blinde alarmer vil forhåbentlig betyde, at vi husker at forlade bygningen, når alarmen lyder – i stedet for at overhøre larmen, som mange af os gør nu.

Gode råd

Kampagnen opfordrer alle til at tage del i bestræbelserne på at nedbringe tallet af blinde alarmer:

  • Informer håndværkerne om, at der er automatiske brandalarmeringsanlæg (ABA-anlæg), og at støv og røg kan udløse en brandalarm.
  • Undersøg, om der hænger en branddetektor over ting, der udleder røg, som fx ovne og askebægere.
  • Lad være med at ryge ved en branddetektor. Hvis du ryger indenfor, skal du tjekke, om du står under eller tæt på en branddetektor.
  • Vedligehold ABA-anlægget - sørg for, at fejl på anlægget bliver udbedret, og husk at få anlægget kontrolleret.

Materiale til elinstallatører

- Med kampagnen får elinstallatørvirksomhederne nem og hurtig adgang til forskelligt materiale som kan downloades og uddeles til deres kunder, siger teknisk konsulent hos TEKNIQ, Mads Risgaard og uddyber:

- Der er fire plakater i A3-format, som fx kan hænges op relevante steder i virksomheder, butikker og institutioner, og en informationsflyer i A5-format. Der er også en lille informationsvideo med gode råd til at undgå de blinde alarmer.

Hent materiale her


Kilde: BeredskabsstyrelsenTEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.