Anne Birkelund

Anne Birkelund

Kommunikationschef

tekniq-arbejdsgiverne-linkedin

7741 1566

3035 2151

anb@tekniq.dk

Forskere vil hjælpe leverandører til det intelligente hjem

Et nyt forskningsprojekt skal hjælpe virksomheder i smart home-industrien med at skabe nye digitale forretningsmodeller og begå sig i en fremtid, hvor der sker store ændringer i de traditionelle kundeforhold og værdikæder.

Et hus er ikke længere bare en fysisk bygning. Varmepumper, el- og vandsystemer, køleskabe og meget andet udstyres med intelligente sensorer og forvandler traditionelle hjem til intelligente boliger, hvor leverandørens direkte kontakt med slutbrugeren er central.

Fremtiden banker på i installationsbranchen og i byggebranchen generelt, og den digitale transformation har potentiale til at ændre både kundeforhold og værdikæder markant. Det skaber et fremtidigt marked, der både har masser af potentiale for nye digitale forretningsmodeller, men som også stiller store krav til specielt små og mellemstore virksomheder, der skal vænne sig til en helt ny konkurrencesituation.

Et nyt forskningsprojekt på Aarhus BSS sætter derfor fokus på den danske smarthome-industri, og specielt de virksomheder, som leverer og producerer til dette voksende marked. 

– Når man ser på byggebranchen generelt, er der er mange virksomheder, som skal igennem en forandringsproces i løbet af de næste par år – ikke mindst i smarthome-industrien. I det øjeblik, man bliver digital og ikke mindst, når man går fra at levere et digitalt produkt til at levere en digital service, er landegrænser jo ikke en reel grænse længere. Digitaliseringen gør, at flere og flere ting bliver løsrevet fra tid og sted. Det betyder også, at man får konkurrence andre steder fra, end man normalt har gjort, siger Professor Børge Obel fra Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus BSS, som står i spidsen for Projekt Smart Home.

Installatører søges til projektet

Projektet, som har modtaget støtte fra Industriens Fond, er i sin spæde start, men snart vil folkene bag projektet rekruttere ti virksomheder til et pilotprojekt, hvor virksomheder, der gerne vil udvikle nye digitale forretningsmodeller, skal gennemgå et strategi- og udviklingsforløb. Når pilotprojektet slutter med udgangen af 2018, bliver projektet udvidet til at inkludere yderligere 100 virksomheder.

Målgruppen for projektet er virksomheder, som i dag producerer eller leverer produkter og løsninger til boliger og intelligente boliger. Man er stadig i gang med rekrutteringen af disse virksomheder, og folkene bag projektet er meget opsatte på at arbejde med interesserede virksomheder fra installationsbranchen.

Mulighed for starthjælp

De virksomheder, som bliver udvalgt til at deltage i projektet (sammen med deres kunder, leverandører og samarbejdspartnere), får hjælp til at udvikle digitale forretningsmodeller, salgsmetoder, kunderelationer, strategi og ledelse. På den måde bliver virksomhederne i stand til at indgå i nye digitale økosystemer og skabe vækst.

Parallelt med virksomheds-forløbet opsamler forskerne viden om Smart Home-kundernes erfaringer og behov. Den viden skal bidrage til udviklingen af en app, som virksomheder kan bruge til at måle deres egen digitale modenhed.

Hvis man er interesseret i at høre nærmere om projektet eller måske ligefrem at deltage med sin virksomhed, kan man rette henvendelse til Professor Børge Obel på mail bo@icoa.au.dk 

Læs mere om projektet

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.