Afstandsberegner taget ud af drift

Den fælles afstandsberegner, som blev udviklet af TEKNIQ og Blik- og Rørarbejderforbundet, er midlertidig sat ud af drift. I mellemtiden må benyttes alternative muligheder til måling af afstand i luftlinje mellem virksomhed og arbejdsplads.

Tvivl om rigtigheden af afstande i det fælles afstandsprogram har fået overenskomstparterne på vvs-området til at tage programmet ud af drift. 

Tillæg for rejsearbejde, også kaldet zonepenge, er betaling for den tid, som medarbejderne bruger på transport til skiftende arbejdssteder uden for arbejdstiden. I VVS-overenskomsten beregnes tillægget efter afstanden i luftlinje mellem arbejdssted og virksomhedens adresse eller medarbejderens bopæl.

Overenskomstparterne har gennem en årrække stillet et program til rådighed for beregningen af tillægget for rejsearbejde. I 2015 søsatte parterne en ny og mere brugervenlig tjeneste baseret på oplysningerne i korttjenesten Google Maps. Oplysningerne i Google Maps bygger blandt andet på anmodninger fra brugerne, ligesom Google selv optimerer tjenesten ved for eksempel anlæggelse af nye veje, byggeri m.m.  

I forbindelse med behandling af en faglig sag omkring betaling af tillæg for rejsearbejde, har det desværre vist sig, at det er for let for brugerne at ændre målepunkterne i det nuværende måleprogram. Det har givet anledning til uenigheder om den korrekte afstand mellem virksomhed og arbejdssted i henhold til bestemmelserne i VVS-overenskomsten. Overenskomstparterne på vvs-området ser sig derfor nødsaget til at lukke programmet ned og påbegynde arbejdet med en ny afstandsberegner. 

"I TEKNIQ Arbejdsgiverne ærgrer vi os over, at den løsning vi valgte i 2015 ikke længere er anvendelig. Samtidig er vi og forbundene enige om, at vi skal have et 100 procent pålideligt system. Derfor har vi valgt at sætte afstandsberegneren midlertidig ud af drift og sætte arbejdet i gang med at udvikle en ny og mere pålidelig afstandsberegner," siger Thorkild Bang, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Midlertidig løsning

Det er uvist, hvor hurtigt en ny afstandsberegner kan være i luften. I mellemtiden er parterne enige om, at ansatte og virksomheder under VVS-overenskomsten må bruge andre løsninger. Afstandsberegneren vil dog stadig kunne anvendes som vejledende.

Flere tjenester som for eksempel Google eller Krak kan måle afstand i luftlinje mellem to punkter. Det kræver dog noget mere af brugeren end den tidligere afstandsberegner. Samtidig er løsningen ikke særlig velegnet til brug på en mobiltelefon.

"Vi ved godt at løsningen langt fra er optimal, da den kræver en manuel opmåling på Krak. Vi arbejder derfor på at få lavet en ny løsning hurtigst muligt, som har samme brugervenlighed, som kendes fra vores tidligere afstandsberegner," forklarer Thorkild Bang.

Ved tvivl om afstanden mellem to punkter er det afstanden mellem postadressen i Krak, som er gældende. Derudover kan uenighed om afstand behandles i det fagretlige system.   

Sådan beregner du afstand i luftlinje på Krak

  1. Gå ind på krak.dk/ruteplan. Indtast adresseoplysninger for punkt A og B, og klik på ”Vis ruten”. Ruten i bil vil blive vist på et kort.   
  2. For at få vist afstanden i luftlinje benyttes ikonet ””Tegn & Mål”, som findes nederst i højre hjørne på din skærm. Klik på ikonet og vælg ”Mål”. 
  3. Zoom ind på kortet og placér et punkt så tæt på punkt ”A” som muligt. Klik herefter på et nyt punkt så tæt på punkt ”B” som muligt. Klik herefter på ikonet ”Færdig”, og afstanden mellem de to punkter angives på skærmen. 
  4. Bemærk, at den midlertidige tjeneste kræver adgang til en PC eller iPad, da den ikke fungerer optimalt på en mobiltelefon.

Afstandsberegner - kun vejledende:

Kontakt TEKNIQ

Arbejdsmarkeds-afdelingen

tekniq@tekniq.dk

4343 6000

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.