Arbejdsmiljøuddannelserne

Arbejdsmiljøgruppens medlemmer har pligt til at tage en arbejdsmiljøuddannelse.

Lovpligtig arbejdsmiljøuddannelse

Arbejdsmiljøgruppens medlemmer har pligt til at tage en arbejdsmiljøuddannelse. Arbejdsgivere er ikke omfattet af dette krav om uddannelse.

Arbejdsmiljøgruppen består af en arbejdsmiljørepræsentant og en ledelsesrepræsentant, og uddannelsen skal kvalificere dem til at løse opgaver og arbejde med sikkerheds- og sundhedsmæssige spørgsmål.
Arbejdsmiljøuddannelser (§9-uddannelser) fra før 1. april 1991 ikke længere er gyldige.

Uddannelsens udformning og varighed

Der findes både generelle og brancherettede kurser. De mest relevante kurser indenfor for el- og vvs-brancherne vil være de brancherettede bygge- og anlægskurser.

Arbejdsmiljøuddannelserne er alle på 3 dage og i det øjeblik en virksomhed har udvalgt en person til arbejdsmiljøgruppen, har denne 3 måneder til at gennemføre uddannelsen. Virksomheden skal betale kursusafgifter samt løn mv. til deltagerne

Supplerende arbejdsmiljøuddannelse

Efterfølgende skal der inden for det første år tilbydes en supplerende 2 dages uddannelse. Vedkommende har dog ikke pligt til gennemføre, eller tage imod tilbuddet.

De efterfølgende år tilbydes en 1½ dags uddannelse, som vedkommende heller ikke har pligt til at gennemføre. 

Arbejdsgiverens udviklingsplan

Arbejdsgiveren skal sørge for, at der ud fra virksomhedens arbejdsmiljøbehov laves en kompetenceudviklingsplan for supplerende uddannelse for arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsledere i Arbejdsmiljøorganisationen. Det gælder både for 2 dages uddannelsen og de efterfølgende 1½ dages uddannelse i den periode, hvor de pågældende er valgt eller udpeget.


Senest opdateret 23-09-2019

Gratis e-bog: Sådan organiseres arbejdsmiljøet

DA Forlag har udgivet en gratis e-bog om arbejdsmiljø. For at læse den skal du installere et gratis Adobe-program. Herefter kan du læse bogen ved at klikke på billedet.

Sådan organiseres arbejdsmiljøet

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.