Nedlukningen af uddannelsesinstitutionerne i Nordjylland ophæves fra mandag den 23. november 2020.
Nedlukningen i Nordjylland vil også få konsekvenser for de berørte kommuners erhvervsskoler, svendeprøver og skolehjem.
Erhvervsskolerne i Nordjylland – undervisning
- Erhvervsskolerne i de nedlukkede kommuner må opretholde 50% af deres fysiske undervisning.
- Erhvervsskolerne har undervisningspligt, hvilket vil sige, at alle planlagte skoleophold skal gennemføres. Enten virtuelt eller fysisk.
- Lærlinge, bosat i de nedlukkede kommuner, må ikke krydse kommunegrænsen for at tage på skole.
- Lærlinge, bosat uden for de nedlukkede kommuner, må ikke tage på skole i de nedlukkede kommuner.
Skolerne har ansvaret for at håndtere situationen. Derfor kan der godt være lokale forskelle på, hvordan situationen håndteres på den enkelte skole. Vi anbefaler, at den aktuelle skole kontaktes for mere præcis information.
Svendeprøver
Vi forventer, at skolerne i videst muligt omfang afholder svendeprøver. Der vil dog være situationer, hvor det ikke er muligt at gennemføre prøven, hvis størstedelen af lærlingene er bosiddende uden for kommunegrænsen, og dermed ikke kan møde på skolen. Det kan betyde:
- Svendeprøven afholdes virtuelt, hvor dette er muligt.
- Svendeprøven eventuelt kan udskydes, hvis det er muligt inden for uddannelsestiden.
- I sidste instans kan Fagligt udvalg, i samarbejde med skolen, udstede et administrativt svendebrev.
Skolehjem
Lærlinge, som ved nedlukningen boede på skolehjem, må, hvis skolen tillader det, gerne blive boende på skolehjemmet og modtage fysisk undervisning. Det vil sige:
- En lærling, der bor på skolehjem i en nedlukket kommune, må blive boende, så længe lærlingen ikke har været uden for kommunen.
- En lærling med bopæl i en nedlukket kommune, der bor på skolehjem uden for kommunen, må blive boende, så længe lærlingen ikke har rejst hjem på weekend/besøg.
Skuemestre og censorer
Skuemestre og censorer må ikke krydse kommunegrænser i nedlukkede kommuner for fysisk at deltage i en prøve. Virtuelle prøver giver naturligvis ikke nogen problemer.
Skuemester/censor bosiddende i en nedlukket kommune, må godt deltage ved en prøve i samme kommune.
El og vvs-branchens uddannelsessekretariat (EVU) og Metalindustriens uddannelser (MI), kontakter de berørte censorer og skuemestre
Erhvervsskoler
Erhvervsskolerne åbnede den 18. maj for fysisk tilstedeværelse ved alt praktisk undervisning for lærlinge på grundforløb, hovedforløb og skolepraktik herunder certifikatfag og delsvendeprøver.
Undervisningen foregår som udgangspunkt fysisk på skolen. Der vil fortsat være nødundervisning, og skolerne skal tage sundhedsmæssige hensyn i organiseringen af undervisning for at undgå smittespredning. Skolerne skal gøre brug fx forskudte mødetidspunkter og pauser.
Elever på erhvervsuddannelserne, der undervises i teoretiske moduler, som ikke kræver fysisk fremmøde, skal fortsat undervises via fjernundervisning.
AMU-kurser
AMU-kurser genåbnede den 18. maj på alle Certifikatkurser samt recertificering. Herunder også de kurser, der fører frem til og er en forudsætning for at deltage på selve certifikatkurset. Se liste over alle AMU-kurser der er inkluderet i genåbningen her.
Skolehjem
Skolehjem er samtidig blevet åbnet for alle lærlinge og AMU-kursister, der bliver undervist fysisk på skolen.
Undervisningsministeren har den 15. april 2020 besluttet, at erhvervsskolerne kan åbne gradvist.
Det betyder, at erhvervsskolerne vil åbne fysisk for undervisning af lærlinge, der er i gang med deres sidste år på deres uddannelse/på hovedforløbet og for afholdelse af svendeprøver..
Skolehjem (kost og logi) genåbnes under normale kriterier til de lærlinge, der skal deltage i fysisk undervisning på erhvervsskolen.
Genåbningen af erhvervsskolerne for denne gruppe af lærlinge skal ske snarest muligt. Dog skal åbningen ske efter Sundhedsstyrelsens retningslinjer, ligesom det er tilfældet med genåbning af dagtilbud, skoler og gymnasier.
Genåbningen inkluderer alle skoleperioder, som er planlagt inden for lærlingens sidste uddannelsesår. Det vil sige, at alle svendeprøver igen kan gennemføres som normalt, men også andre skoleforløb/moduler forud for svendeprøven kan gennemføres med fysisk tilstedeværelse, når blot de er placeret i lærlingens sidste uddannelsesår.
Ministeren har sagt: ”Erhvervsskolerne har de seneste uger nødundervist deres elever i det omfang, det var muligt. Men efter uger med primært teoretisk undervisning, har eleverne behov for at gennemføre de praksisrelaterede fag, der typisk kræver værkstedsfaciliteter på erhvervsskolen. Det gælder i særlig grad for elever, hvor svendeprøven nærmer sig. Derfor genåbner erhvervsskolerne for netop denne gruppe af elever. Konkret er det elever på sidste år, der skal tilbage til hovedforløbsundervisning på erhvervsskolerne. Det gælder for både elevernes skoleperioder, samt de elever som skal afvikle deres svendeprøve.”
Genåbningen gælder også for lærlinge, der er på sidste år af deres uddannelse i skolepraktik.
OBS!
Erhvervsskolerne skal gennemføre alle øvrige planlagte skoleophold, der ligger forud for lærlingens sidste uddannelsesår med fjernundervisning. Planlagte skoleophold kan kun flyttes/aflyses, hvis virksomheden aftaler dette med skolen. Vær opmærksom på, at hvis det aftales, at en lærling skal hjem og arbejde i virksomheden i stedet for at deltage på skoleopholdet, så stopper udbetalingen af AUB-refusion.
Særligt for prøven på elektrikeruddannelsen første hovedforløb (H1-prøven)
På elektrikeruddannelsen har praktisk delsvendeprøve på første hovedforløb (H1) Det vil medføre at skolerne er nødt til at dele skoleopholdet på 16 uger i 2 dele, hvor de første 12 uger kan gennemføres som fjernundervisning, og de sidste 4 uger er nødt til at vente til skolen igen er åben for fysisk tilstedeværelse for alle lærlinge.
Særligt for rørprøven på vvs og blikkenslagerspecialet
På vvs og blikkenslagerspecialet gennemføres en rørprøve på uddannelsens 3. hovedforløb. Denne rørprøve vil typisk ligge ret nær ved lærlingens sidste uddannelsesår. Rørprøven kræver også fysisk tilstedeværelse og bliver derfor enten flyttet til lærlingens sidste uddannelsesår, eller afholdt som normalt når skolen igen er åben for fysisk tilstedeværelse for alle lærlinge.
Svendeprøver
Efter delvis genåbning af skolerne fra den 20. april, er der mulighed for at alle prøver på lærlingens sidste uddannelsesår kan gennemføres med fysisk tilstedeværelse. Dette vil resultere i at svendeprøver som udgangspunkt kan gennemføres som normalt. Det er skolen som har ansvar for og beslutter om svendeprøven kan gennemføres forsvarligt efter sundhedsstyrelsens retningslinjer. Det vil altid være op til den enkelte Skuemestre/censorer, at beslutte om han/hun vil deltage fysisk på skolen ved en prøve.
Prøver generelt
- At skolerne så vidt muligt skal søge at gennemføre de aflyste og planlagte prøver - eventuel virtuelt og med virtuel censor/skuemester.
- At skolerne, hvis det er sundhedsmæssigt forsvarligt – kan gennemføre en praktisk prøve – her er det TEKNIQ Arbejdsgivernes holdning, at det er den enkelte skumester/censor, der beslutter om vedkommende vil indvilge i fysisk at møde op på skolen.
- I forhold til prøver på vvs-energiuddannelsen og elektrikeruddannelsen vil EVU derfor informere skolerne om dette og bede skolerne om at rette henvendelse til EVU, hvis de afholder prøver, der kræver ekstern censur og bede om en censor/skuemester. EVU vil herefter søge at finde skuemestre/censorer, der kan/ønsker at deltage.
- I forhold til prøverne på industri- og smedeuddannelserne vil Industriens uddannelsessekretariat indkalde skuemestrene til eventuelle svendeprøver.