
Hvad gør man, når uheldet er ude? Hvis ens virksomhed rammes af et hackerangreb, eller hvis der kommer et større strømsvigt som det i Spanien og Portugal? Det satte Christoffersen og Knudsen A/S sig for at finde svar på.
- Nu skal vi have lavet den plan. Nu er det tid til at få gjort den færdig, siger Mogens Lønsbo Sørensen, direktør i Christoffersen og Knudsen.
Det var netop situationen med strømsvigt i Spanien og Portugal, der fik installationsvirksomheden fra Rødovre til at genbesøge deres planer for, hvad man gør, hvis systemerne hackes eller landet rammes af hybridangreb.
Der er utrolig mange handlinger, vi normalt tager for givet, der bliver sat ud af spil.
Direktør i Christoffersen og Knudsen, Mogens Lønsbo Sørensen, havde selv gået og forberedt sig på hjemmefronten efter regeringens beredskabsanbefalinger. Konserves, vand og radio var i hus. Fra bestyrelsens side havde især et medlem med tilknytning til Forsvaret også presset på for at få lavet en udførlig beredskabsplan ift. virksomheden.

Mogens Lønsbo Sørensen, direktør i Christoffersen og Knudsen.
- Vi vil sikre os, at alle medarbejdere ved, hvordan de skal agere, hvis de møder ind en dag og al strømmen er gået eller alle systemer er sat ud af drift, siger Mogens Lønsbo Sørensen.
Derfor udarbejdede Mogens, sammen med sin kone Jeanette Lønsbo Sørensen, beredskabsplaner både for hybridangreb og cyberangreb. Udgangspunktet var en blanding af Statens officielle vejledninger og ChatGPT’s forslag.

Uddrag fra virksomhedens beredskabsplan.
Simpelt, konkret men stadig detaljeorienteret
I udarbejdelsen blev det hurtigt klart, at der er flere helt lavpraktiske nedslag, der er nødvendige at have med, men som man let glemmer – hvis man ikke har en nedskrevet handlingsplan.
- Der er utrolig mange handlinger, vi normalt tager for givet, der bliver sat ud af spil, hvis der eksempelvis kommer et større strømsvigt. Benzin- og dieselpumper kræver strøm. Vandværker har brug for strøm for at kunne levere rent drikkevand ud af hanerne, og mobilmasterne holder ikke evigt på nødstrøm. Så der er mange faktorer, det er vigtigt at få med i sin plan og melde ud til medarbejderne, siger Mogens Lønsbo Sørensen.
Nu har vi en tydelig rolle- og ansvarsfordeling i tilfælde af en krisesituation
Der er blevet indkøbt powerbanks til virksomhedens funktionærer, så det er sikret, at de har strøm til at kontakte resten af virksomhedens ansatte.
- Her var det også lidt af et wake-up-call, at vores medarbejderes telefonoplysninger ligger i vores app. Det er jo langt fra garanteret, at den kan tilgås i en krisesituation, så nu har vi fysisk udprintede telefonlister – så lavpraktisk er beredskab også, siger Mogens Lønsbo Sørensen.

Uddrag fra virksomhedens beredskabsplan.
En balancegang
Det har været vigtigt for virksomheden at finde en tilgang, hvor alle kunne være med. Derfor har man fokuseret på simple og konkrete løsninger:
- Vi skal ikke overreagere. Folk har jo forskellige holdninger, så man er nødt til at finde en balance, hvor alle kan se sig selv i tiltagene, siger Mogens Lønsbo Sørensen.
Hans vigtigste mål var at højne virksomhedens samlede robusthed i en usikker og kompleks tid, der byder på mange udfordringer.
- Nu har vi en tydelig rolle- og ansvarsfordeling i tilfælde af en krisesituation. Og kommer der yderligere ting at forholde sig til, så må vi tage det, som det kommer, siger Mogens Lønsbo Sørensen.
Beredskab i fokus
TEKNIQ har med sin Årsdag d. 8. maj netop valgt at fokusere på den stigende usikkerhed og de store omvæltninger, der præger verden. Med deltagelse af blandt andet forsvarsminister Troels Lund Poulsen og Danmarks ambassadør i USA Jesper Møller Sørensen, kommer robusthed i høj grad i fokus.
Dette underbygges af en ny kampagne, “Det tekniske erhvervsliv passer på Danmarks kritiske infrastruktur”, der sætter fokus på det beredskab, virksomheder i det tekniske erhvervsliv leverer hver eneste dag – og som bliver afgørende, hvis krisen rammer.