Antallet af ladestandere kan slet ikke følge med salget af el- og hybridbiler. Samtidig er de offentlige ladestandere skævt fordelt geografisk. Derfor er der behov for handling her og nu for at vende udviklingen, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
I 2018 skulle fire danske elbiler deles om et enkelt ladepunkt. I 2021 blev køen til gengæld noget længere, da hele 11 elbiler skulle hente strøm fra det samme ladepunkt.
Sådan lyder det i et notat fra Transportministeriet om udviklingen i bestanden af elbiler og den ladeinfrastruktur, der følger med.
Mens antallet af elbiler i perioden blev femdoblet, blev antallet af ladepunkter kun fordoblet, lyder det videre i notatet, som indrammer hele problematikken: salget af elbiler drøner fra opladningsmulighederne.
Samtidig viser kortlægningen en skæv fordeling i antallet af offentlige tilgængelige ladepunkter på tværs af kommunegrænserne. I gennemsnit var der 0,80 ladepunkt per 1000 indbygger, men det er med store udsving fra 0,04 ladepunkt/1000 indbygger i Faaborg-Midtfyn Kommune til 2,58 i Frederiksberg Kommune i september sidste år.
Af samme grund er der behov for at tage fat om problemstillingen, hvilket TEKNIQ Arbejdsgiverne tager op sammen med Drivkraft Danmark, der repræsenterer ladeoperatører og tankstationer, i et fælles debatarrangement ved Folkemødet på Bornholm.
Det sker blandt andet med budskabet om at kanalisere støttekroner derhen, hvor de almindelige markedskræfter ikke umiddelbart løser det.
”Derfor opfordrer Drivkraft Danmark og TEKNIQ Arbejdsgiverne politikerne til fremadrettet at fokusere den økonomiske støtte på de områder, hvor markedet ikke selv leverer. Dermed kan det offentlige både sikre en effektiv udrulning af ladeinfrastruktur og en målrettet anvendelse af de offentlige midler, hvilket gavner både elbilisterne og skatteborgerne,” lyder det i et fælles debatindlæg fra de to organisationer.