
Dragør-sagen understreger behovet for bedre planlægning, gennemsigtighed og lokal dialog, hvis tekniske virksomheder skal kunne understøtte den grønne omstilling.
I en ny udgave af TEKNIQs podcast HØRT! drøfter bæredygtighedschef Troels Hartung og Frank Jensen, indehaver af Finlow VVS de udfordringer, der er kommet til syne i kølvandet på det kuldsejlede fjernvarmeprojekt i Dragør.
Fjernvarme er en central brik i den grønne omstilling, men forløbet i Dragør viser, hvor galt det kan gå, når borgernes tillid og de økonomiske forudsætninger skrider undervejs. Et projekt, der skulle sikre billigere varme og større tryghed for områdets boligejere, blev aflyst efter kritik og usikkerhed om både pris og planlægning. For de tekniske virksomheder, der skulle have ført planerne ud i livet, betyder det spildte ressourcer og tabte muligheder.
-Det er en skam – Dragør kunne have fået en rigtig god løsning. Men uden troværdige regnestykker og klare rammer er det svært at komme i mål, siger Troels Hartung, bæredygtighedschef i TEKNIQ.
I Dragør var projektets økonomi baseret på forældede beregninger, der ikke tog højde for prisudviklingen på materialer og arbejdskraft. Samtidig blev tilslutningsprocenten lavere end ventet, og det betød, at regningen for de deltagende boligejere ville stige markant.
Ifølge Frank Jensen fra Finlow VVS skyldes modstanden blandt andet manglende gennemsigtighed.
- Borgerne forstod ikke, hvad det reelt ville koste dem. Informationerne var uklare, og spørgsmål om f.eks. følgearbejder på egen grund blev aldrig besvaret ordentligt.
Lokale virksomheder holdes udenfor
En anden udfordring, som sagen har tydeliggjort, er den rolle, som de lokale installationsvirksomheder spiller – eller rettere ikke spiller – i store fjernvarmeudrulninger. Flere steder er entrepriserne udformet, så små og mellemstore virksomheder ikke har mulighed for at byde ind. Dermed mister de ikke blot opgaver, men også muligheden for at være ambassadører for fjernvarmen lokalt.
- De lokale VVS-installatører kunne være fjernvarmeselskabernes bedste ambassadører. Men det kræver, at de bliver inviteret med ind i samarbejdet og planlægningen, fastslår Frank Jensen.
Læringen for fremtiden
Ifølge TEKNIQ er der behov for en gentænkning af, hvordan fjernvarmeprojekter udvikles og kommunikeres. Det handler både om at sikre solide, opdaterede økonomiske beregninger og om at inddrage borgere og lokale virksomheder langt tidligere i processen. Desuden peger Troels Hartung på behovet for fælles regnemodeller, så alle aktører regner på samme grundlag og dermed kan give borgerne klare og sammenlignelige svar.
- Fjernvarmen har fortsat en stor rolle at spille i den grønne omstilling, men vi må blive bedre til at sætte borgerne i centrum og sikre, at de løsninger, vi tilbyder, er til at stole på, siger Troels Hartung.