
Kampagne skal mindske ulykker blandt varevognschauffører og håndværkere. Alt for mange ulykker sker i trafikken med erhvervskøretøjer. Nu vil Rådet for Sikker Trafik og Alm. Brand hjælpe virksomheder med at forebygge uopmærksomhed bag rattet – blandt andet med en ny guide til ledelsen.
Når håndværkere sætter sig bag rattet, sker der ofte mere end bare kørsel fra A til B. Mobilen tjekkes, GPS’en indstilles, og arbejdspapirer skimmes. Men netop disse handlinger er med til at forklare, hvorfor varevogne er involveret i tre ud af fire skader blandt Alm. Brands erhvervskunder – og hvorfor håndværkere er overrepræsenterede i ulykkesstatistikken.
– Uopmærksomhed og manglende orientering er involveret i cirka seks ud af ti dødsulykker i trafikken. Det er derfor helt afgørende, at vi skærper opmærksomheden blandt dem, der har vejen som arbejdsplads, siger Jakob Bøving Arendt, direktør i Rådet for Sikker Trafik.
Derfor har Rådet for Sikker Trafik og Alm. Brand i april lanceret en kampagne målrettet virksomheder med varevognskørsel. Med konkrete råd, film og en 'Kør Sikkert-guide' skal kampagnen gøre det lettere for ledere at tage ansvar for trafiksikkerheden – og få deres medarbejdere med.
GPS, mobil og mad på farten
En ny undersøgelse blandt 1.002 varevognschauffører viser, at mange bruger tiden bag rattet på andet end at køre bil:
- 76 procent spiser og drikker
- 35 procent betjener GPS
- 17 procent bruger håndholdt mobil, mens de kører
- 15 procent læser arbejdspapirer
– Hvis man har så travlt, at man bruger køreturen til alt muligt andet, er det både en arbejdsmiljø- og sikkerhedsudfordring. Her har virksomhederne et ansvar for at sætte tydelige rammer og signalere, at det er ok at tage opkald og læse papirer, når bilen holder stille, siger Jakob Bøving Arendt.
Ledelsen skal tage styring
Hos Alm. Brand ser man det som en fælles opgave at løfte sikkerhedskulturen.
– Vi håber, kampagnen kan få flere ledere til at tage fat i deres ansvar for trafiksikkerheden. Det handler om at skabe en kultur, hvor sikker adfærd bag rattet bliver en naturlig del af arbejdsdagen, siger Lone Kyhl Hendriksen, koncerndirektør for Erhverv i Alm. Brand Group.
Formanden for Rådet for Sikker Trafik, Michael Svane, supplerer:
– Den gode trafikkultur opstår, når ledelsen går forrest og tydeligt melder ud, hvad der forventes. Det gælder ikke kun fart og sele – men også opmærksomhed og arbejdsvilkår i bilen.
TEKNIQ: Et spørgsmål om ansvar og planlægning
TEKNIQ bakker op om initiativet og opfordrer medlemsvirksomheder til at bruge kampagnen som anledning til at tage snakken med medarbejderne.
–Sikker kørsel starter hos den enkelte. De fleste medarbejdere ved godt, at mobilen og papirerne må vente – også når det går stærkt. Men som virksomhed kan man styrke den sunde dømmekraft ved at sætte tydelige rammer og sikre, at opgaverne bliver løst uden at gå på kompromis med trafiksikkerheden, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ.
-
Se kampagnen og hent guiden
Kampagnen 'Hold øjnene på vejen' er lanceret i april og kan ses på sociale medier, YouTube og i håndværkermedier. Den tilhørende guide kan downloades gratis på Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside.