
Ny dom: Tre medarbejdere i Skatteforvaltningen fik ikke medhold i, at en flytning af deres arbejdssted lå ud over, hvad medarbejderne måtte tåle. Højesteret fastslår dermed grænsen for, hvad ansatte må acceptere i forbindelse med flytninger af arbejdssted.
Højesteret har i foråret stadfæstet, at tre medarbejdere i Skatteforvaltningen var forpligtet til at tåle en geografisk flytning af deres arbejdssted som led i en større omorganisering. Medarbejderne – to tjenestemænd og en overenskomstansat – mente, at den øgede transporttid, som flytningen af arbejdssted medførte, gik ud over, hvad deres ansættelser kunne bære. Sagen blev ført af Centralorganisationen af 2010, men Højesteret gav altså den anden part, Administrations- og Servicestyrelsen, medhold. Dommen fastslår også, at standardiserede metoder, som tager udgangspunkt i biltransport via krak.dk, er lovlige i forbindelse med vurdering af tålegrænsen for arbejdssteders flytning.
Transporttid op til en time
Dommen udspringer af SKATs omstrukturering fra 2017-2021, hvor ca. 2.000 medarbejdere fik ændret arbejdssted. De tre medarbejdere, som sagen handler om, blev varslet flyttet mellem Høje-Taastrup, Fredensborg og Næstved. De protesterede mod pålægget og mente, at transporttiden – især med offentlig transport – var for lang. Højesteret fandt dog, at den metode, som styrelsen brugte til at vurdere mertransporttiden, var saglig og lovlig. For tjenestemænd var tålegrænsen sat til 60 minutter hver vej, for overenskomstansatte 45 minutter. Der blev taget udgangspunkt i bilkørsel, hvis der var bil og kørekort i husstanden. Højesteret vurderede, at ingen af de tre havde dokumenteret forhold, som kunne retfærdiggøre at fravige denne metode.
Arbejdsgivers fleksibilitet
TEKNIQ har ikke været involveret i sagen, men finder afgørelsen vigtig, da den præciserer, at arbejdsgivere har en vis fleksibilitet til at ændre ansættelsesvilkår, herunder tjenestested, uden at det nødvendigvis udgør en væsentlig ændring af ansættelsesforholdet. Det kan have betydning for, hvordan arbejdsgivere håndterer ændringer i virksomhedens drift og medarbejdernes arbejdsopgaver.
Det er dog altid vigtigt at vurdere hver enkelt situation nøje og sikre, at ændringerne er sagligt begrundede og proportionale. TEKNIQ anbefaler, at arbejdsgivere kontakter os for rådgivning, hvis der opstår tvivl om, hvorvidt en ændring i ansættelsesvilkår er væsentlig på telefonnummer 4343 6000 eller e-mail til jura@tekniq.dk
Læs mere om Ændringer i ansættelsesvilkår
Nyheden baserer sig på Højesterets afgørelse af sag nr. BS-34985/2024-HJR