Vores medarbejder afholder ferie i ugerne 26, 27 og 28. Han ringer til mig onsdag i uge 26 og meddeler at han er blevet syg, hvordan skal jeg forholde mig?
Ferieloven sikrer, at lønmodtagerne kan holde ferie. Det kan dog ske, at medarbejderen bliver syg undervejs i ferien og dermed er forhindret i at afholde sin planlagte ferie. Medarbejderen kan i nogle situationer have krav på erstatningsferie, det kræver dog at en række betingelser er opfyldt.
Medarbejderen kan først få erstatningsferie efter fem karensdage. Disse dage starter fra det tidspunkt, hvor medarbejderen melder sig syg. Det vil altså sige, at da han melder sig syg onsdag i uge 26, vil han først fra og med onsdag i uge 27 være berettiget til erstatningsferie, hvis han fortsat er syg. De fem karensdage gælder for hele ferieåret, så i det tilfælde, at medarbejderen tidligere har haft eksempelvis to sygedage under en tidligere ferie, så er der alene tre karensdage nu.
Det er først fra tidspunktet på sygemeldingen, at de fem karensdage begynder at tælle. En medarbejder kan altså ikke komme efter ferien, og meddele at han har været syg i ferien, og dermed gøre krav på erstatningsferie.
Samtidig skal medarbejderen fremsende en lægeerklæring, der dokumenterer fraværet. Dette gælder uanset, om medarbejderen opholder sig i Danmark eller i udlandet. Denne erklæring er for medarbejderens regning.
Bliver medarbejderen rask, før den planlagte ferieperiode er forbi, har han ret til at holde den resterende del af den planlagte ferieperiode i forlængelse af sin raskmelding. Ved raskmelding skal medarbejderen give besked, hvis han ønsker dette, i modsat fald skal han møde på arbejde.
Medarbejderen har altså ret til erstatningsferie, men først efter fem karensdage, og han skal kunne dokumentere sygefraværet.
Skulle I fortsat have spørgsmål, er I velkomne til at spørge KVIQ eller kontakte den juridiske afdeling på telefon 43 43 60 00 eller jura@tekniq.dk.