
Jesper fra Fyn er en af dem, der sørger for, at Danmark hænger sammen – også når strømmen går. Fra en gammel gård på Østfyn med udsigt til Storebælt er Jesper klar til at rykke ud, hvis krisen rammer.
Det er først, når strømmen forsvinder, at det går op for os, hvor meget vi tager for givet. Vand i hanen. Lys i stikkontakten. Køling til fødevarer. Kommunikation. Varme.
Mens de fleste af os begynder at lede efter stearinlys og mobilopladere, er der andre, der sætter handling bag deres beredskab. Det er det, som TEKNIQ sætter fokus på med ny kampagne "Vi rykker ud". En af dem er Jesper Markvardsen – elektriker og ejer af enkeltmandsvirksomheden Langå-el på Østfyn. Han har serviceret private, landbrug og småerhverv siden 2006.
Forbrugerne opdagede ikke engang, at strømmen var væk.
Sikrer lokalt vandværk
Tidligere på året skulle det lokale vandværks modstandsdygtighed mod strømsvigt afprøves, da en lokal landmands vandforsyningsberedskab blev testet. Det krævede Jespers faglige ekspertise – selvom han ikke selv gør et stort nummer ud af det.
– Det var ikke nogen stor opgave for mig. Jeg satte en løsning op, så vandværket kunne koble en nødgenerator til. På den måde kunne pumperne køre videre, og forbrugerne opdagede ikke engang, at strømmen var væk, siger Jesper.
Der var tale om en planlagt afbrydelse fra netselskabet. Men fordi den lokale landmand havde brug for vand for i det planlagte tidsrum, var vandværket nødt til at finde en løsning. Det blev en slags generalprøve på det, vi ellers kun taler om i teorien: Hvad gør vi, hvis landet lukker ned?
Ikke fancy – men det virker
Historien fra Langeå Vandværk er enkel. Den handler ikke altid om højteknologiske systemer eller avancerede manualer. Den handler også om solide løsninger, lokal viden og faglig dømmekraft.
Jesper har lært bestyrelsen, hvordan man tilkobler generatoren. Der er lagt stik frem, så det går hurtigt. Og der er en nabo, der har ekstra benzin, hvis det skulle blive nødvendigt.
Der er ikke tale om et lamineret beredskabsdokument. Men der er en plan. Og den er afprøvet.
Et eksempel til efterfølgelse
I Danmark har vi over 2.000 almene vandværker. Mange har endnu ikke en beredskabsplan. Endnu færre har testet den i praksis.

Vi er ikke vant til at være sårbare i Danmark.
Hvis alle gjorde som Jesper og Langeå Vandværk – tænkte sig om, lavede en plan og testede den af – ville Danmark stå langt stærkere i en krisesituation.
– Hvis vi ikke har strøm, kan landmanden ikke malke. Vi kan ikke rense. Vi kan ikke få vand. Det hele stopper. Og der er brug for nogen til at få det til at virke igen, siger Jesper.
El og vand er forudsætninger for alt andet. Og det er her, det tekniske erhvervsliv spiller en hovedrolle. Ikke som krisehelte i refleksveste – men som dem, der kender kablerne, komponenterne og koblingspunkterne.
Beredskabet starter i marken
I går lancerede TEKNIQ kampagnen “Det tekniske erhvervsliv passer på Danmarks kritiske infrastruktur” for at sætte fokus på det beredskab, virksomheder i det tekniske erhvervsliv leverer hver eneste dag – og som bliver afgørende, hvis krisen rammer.
Kampagnen ruller ud i maj 2025 og løber hen over sommeren. Den fortæller historier fra hele landet – om elektrikere, installatører og teknikere, der hver dag er med til at sikre, at Danmark fungerer. Ikke bare i krisesituationer, men også i det stille beredskab, der foregår bag kulissen.
– Vi er ikke vant til at være sårbare i Danmark. Vi er vant til, at alt virker i vores lille andedam. Men nu bliver det nødvendigt at tænke over, hvordan vi bedst sikrer os, siger Jesper.
– Jeg har faktisk tænkt, at jeg selv burde få en generator derhjemme. For det går hurtigt med at blive afhængig – og det går lige så hurtigt med at miste funktionerne, når strømmen ryger, siger han.
-
Vil du bidrage med din historie?
Har du – ligesom Jesper – været med til at sikre, at samfundets livliner fortsat fungerer under pres? Så vil vi gerne høre fra dig.
📩 Skriv til mle@tekniq.dk