
Nye grænseværdier skal sænke CO2-udledningen i byggeriet – men kravene skal være realistiske og sikre kvaliteten, mener TEKNIQ.
Fra 1. juli 2025 skal alle nye bygninger og tilbygninger over 1000 m2 overholde nye CO2-grænseværdier – og kravene strammes yderligere i 2027 og 2029. Det betyder, at grænseværdier for udledning af CO2 og andre klimagasser for forskellige bygningstyper skærpes, og at flere bygningstyper nu skal overholde en grænseværdi, ligesom der også indføres en selvstændig grænseværdi for byggeprocessen, dvs. de aktiviteter der sker ude på byggepladsen.
De nye klimakrav gælder for både boliger, kontorer, institutioner og øvrigt byggeri og markerer en ambitiøs indsats for at reducere byggeriets klimaaftryk, som TEKNIQ bakker om op.
Men den grønne omstilling kræver konkrete og gennemtænkte løsninger – ikke bare nye dokumentationskrav, mener TEKNIQ.
- Vi bakker fuldt op om ambitionen om at nedbringe CO2-udledningen i byggeriet. Men det skal ske gennem praktisk handling og ikke ved at øge mængden af målinger, dokumentationskrav og bureaukrati, siger Bjørn Hove, konsulent hos TEKNIQ.
Hvis man som bygherrer har fokus på nye teknologier og klimavenlige materialer, er man på vej i den rigtige retning, mener Bjørn Hove.
- Et grønnere byggeri er ikke raketvidenskab. Det handler om at bygge på den rigtige måde, bruge de rigtige, klimavenlige materialer, installere løsninger og teknologier, der reducerer bygningens energiforbrug og klimaaftryk. Og ikke mindst at sikre en effektiv byggeproces, med fokus på logistikoptimering og minimering af spild, siger Bjørn Hove.
Grænseværdierne for byggeri, som der søges byggetilladelse til pr. 1. juli 2025, samt kommende grænseværdier i 2027 og 2029.
Bæredygtighed og klima er vigtigt i forhold til byggeriet, men det er forhold som kvalitet, funktionalitet, sikkerhed og sundhed også, og de forskellige hensyn skal balanceres, understreger Bjørn Hove.
– Vi må ikke ende med byggeri, som er grønt på papiret, men som i længden er både dyrere, dårligere og mindre sikkert. Det er jo f.eks. ikke en god løsning at bruge flere biogene eller genbrugte byggematerialer, hvis de ikke kan holde i længden, hvis de brænder lettere og måske skal udskiftes eller renoveres oftere end traditionelle byggematerialer. I så fald fører den grønne omstilling af byggeriet blot til et større træk på naturens ressourcer, mere CO2-udledning og øgede bygge- og vedligeholdelsesomkostninger. Det kan ingen have interesse i, siger Bjørn Hove.
Som entreprenør eller håndværksvirksomhed kan du blive bedt af bygherren om at bidrage med data til Livscyklusanalyseberegningen. TEKNIQ anbefaler derfor, at du forbereder dig på at registrere og kunne levere data om:
Gældende fra 1. juli 2025 – med yderligere skærpelser i 2027 og 2029