Fra venstre: John Hansen, forhandlingssekretær i 3F Industri, Henrik Fugmann, bestyrelsesformand i TEKNIQ, Kasper Palm, forhandlingschef i Dansk Metal og Henrik W. Petersen, forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet.
TEKNIQ, Dansk Metal, Blik- og Rørarbejderforbundet og 3F Industri er nu blevet enige om en overenskomstaftale for cirka 10.000 ansatte i metalindustrien over de næste tre år.
Aftalen sikrer stabilitet
Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ
Efter intense forhandlinger er TEKNIQ, Dansk Metal, Blik- og Rørarbejderforbundet og 3F Industri blevet enige om en ny overenskomstaftale for ansatte i metalindustrien.
Aftalen gælder for de næste tre år frem til 1. marts 2028 og omfatter cirka 10.000 ansatte i metalindustrien.
- Aftalen sikrer stabilitet i en verden, hvor handelskrige i stigende grad skaber usikkerhed - især for det eksporterende erhvervsliv. Det gælder ikke mindst i industrien, og derfor er det også helt afgørende, at vi nu er nået i mål med en aftale, der sætter en fornuftig ramme og øger fleksibiliteten ude i virksomhederne, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ.
Udvalgte resultater fra aftalen:
Stigning i mindstelønnen på 3,75 kroner i 2025 og 3,50 kroner i 2026 og i 2027
Øget arbejdsudbud ved bedre mulighed for løn i stedet for afspadsering
Øget arbejdsudbud ved nye muligheder for at holde ferie over længere tid
Arbejdsgivers bidrag til pensionsopsparingen stiger fra 10 til 11 procent 1. maj 2025. Den samlede pensionsindbetaling er nu 13 procent.
Bidraget til fritvalgsordningen stiger med 1 procentpoint pr. 1. marts 2026 og pr. 1. marts 2027
Stigning i betalingssatserne til lærlinge med 4,0 procent i 2025, 3,5 procent i 2026 og 2027
Lønmodtagerne får nye rettigheder til at bruge Fritvalgskontoen til at holde fri sammen med familien. Det er blandt andet ret til fri ved barns tredje sygedag og to årlige børnebørns-omsorgsdage.
Arbejdsmiljørepræsentanter får et vederlag på 9000 kroner årligt.
Hvad sker der nu?
Næste del af processen er, at overenskomstaftalen skal stemmes igennem hos arbejdstagersiden, før den kan træde i kraft med tilbagevirkende kraft per 1. marts.
I den kommende tid vil TEKNIQ informere medlemmerne om betydningen af aftalen blandt andet via webinarer, der går i dybden med aftalens betydning for virksomhederne.
TEKNIQs medlemmer var repræsenteret i forhandlingsprocessen ved overenskomstudvalgene, der stod for at validere forhandlingsteamets resultater på medlemmernes vegne.