Nye domme: Retten giver medlem medhold i vigtig sag om afskedigelse
Publiceret:08. jul. 2025
Skrevet af:Katrine Bech Jensen, juridisk konsulent og advokat
En VVS-virksomhed er af Arbejdsretten blevet pålagt en bod på 15.000 kroner for at have orienteret tillidsrepræsentanten for sent i forbindelse med en afskedigelse. Selvom overenskomstens formalia ikke blev fulgt til punkt og prikke, blev sagen en klar sejr for TEKNIQ, som repræsenterede virksomheden.
En medarbejder i en medlemsvirksomhed blevet afskediget den 18. oktober 2024, men tillidsrepræsentanten blev først informeret på medarbejderens sidste arbejdsdag den 1. november. Ifølge VVS-overenskomstens § 27, stk. 3, skal tillidsrepræsentanten dog orienteres senest samtidig med opsigelsen.
Blik- og Rørarbejderforbundet krævede en bod på hele 50.000 kroner, som følge af den økonomiske udvikling i samfundet. Arbejdsretten fastsatte dog boden til kun 15.000 kroner – væsentligt lavere end det normale niveau på 25.000 kr. Dermed blev det en principiel og positiv afgørelse for TEKNIQ og den pågældende medlemsvirksomhed.
Virksomheden rettede straks op
Under mæglingsmødet anerkendte virksomheden fejlen og forklarede, at der var tale om en forglemmelse uden ond vilje. Medarbejderen havde accepteret afskedigelsen og ønskede ikke at gøre sagen til et spørgsmål om usaglig opsigelse.
Virksomheden har efterfølgende indført nye procedurer for at sikre, at fejlen ikke gentager sig.
Retten lagde vægt på, at den sene orientering af tillidsmanden skyldtes en forglemmelse og at sagen ikke havde haft konsekvenser for den afskedigede. Retten lagde også vægt på, at virksomheden efterfølgende havde indført nye producerer for at undgå en lignende fejl. Det var derfor med begrænset grovhed, at reglerne var tilsidesat – og det afspejledes i den milde bod.
Vigtig principiel markering
Hos TEKNIQ vurderes dommen som en væsentlig markering af, at sager uden reel skade og med hurtig opretning ikke nødvendigvis skal udløse store sanktioner.
– Det er en vigtig dom, der viser, at formalia skal overholdes, men også at der er forståelse for menneskelige fejl, når de håndteres ordentligt. Var bodsniveauet blevet hævet til 50.000 kr., ville det være kommet til skade for andre virksomheder fremadrettet. Derfor er det lave bodsniveau ikke kun en sejr for den involverede virksomhed, men alle TEKNIQs medlemmer, siger Katrine Bech Jensen, juridisk konsulent og advokat i TEKNIQ.
Hun understreger dog, at medlemsvirksomheder fortsat bør sikre sig klare procedurer i forbindelse med afskedigelser.
– Vi anbefaler, at man altid har styr på, hvem der har ansvaret for at orientere tillidsrepræsentanten rettidigt – også i tilfælde, hvor opsigelsen er uproblematisk, siger Katrine Bech Jensen.