
Toldkrigen kan også ramme el- og vvs-installatørerne, selv hvis de ikke har nogen direkte eksport til USA. For selvom man ikke udfører installationer udenfor Danmark eller Nordeuropa, kan de svingede materialepriser ramme installatørerne. For eksempel hvis man har afgivet et fastpristilbud og priserne ændrer sig.
Selvom de typiske installationskomponenter endnu ikke har oplevet markante prisstigninger – blandt andet fordi de oftest produceres i Europa – er der alligevel produktgrupper, der oplever store udfordringer. Det gælder især automatikkomponenter og robotteknologi.
Det mærker man hos installatørvirksomheden Wexøe i Værløse.
- Vi har en del automatikprodukter vi køber i USA, men som ikke er 100 procent amerikanske. Det kan være, at de indeholder chips fra Kina og plastik fra Mexico, og så må vi lave en prisjustering, når tolden ændres. Så vi har været i et toldlimbo lige fra første dag, Trump startede toldkrigen, og vi har haft fem prisjusteringer, siger Mogens Brusgaard, CEO for Wexøe.
Virksomheden leverer ofte komponenterne til danske og svenske maskinbyggere, som igen eksporterer maskinerne til USA – og dermed rammes af de øgede handelsbarrierer. Det har krævet stor transparens fra Wexøe, fortæller direktøren.
Store prisudsving
Det kan være ekstremt vanskeligt at overskue, hvor meget priserne svinger i takt med Trumps udmeldinger om nye toldsatser – og endnu sværere at forudse, hvilke produkter der kan blive ramt.
- Der er ingen tvivl om at det er vigtigt, at danske installatørvirksomheder fokuserer på robusthed, selvom det måske går okay lige nu. For der er mange faktorer der spiller ind, når man skal afgive et tilbud. Råvarepriserne er uforudsigelige, i den tid vi lever i, så man er nødt til at have en plan A og en plan B, så man ikke bliver negativt overrasket, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ.
Det er naturligt at holde øje med råvarepriserne på kobber, aluminium og metal. Men selv hvis råvarepriserne svinger voldsomt, slår det ikke nødvendigvis lige så hårdt igennem på de færdige produkter – som eksempelvis kabler med kobber- eller aluminiumledere og metalrørsystemer. Det skyldes blandt andet, at producenterne typisk har råvarer på lager, og at prisen på det færdige produkt også afhænger af forarbejdning og andre materialer.
Desuden kan prisudviklingen være overraskende. For eksempel faldt prisen på kobber med 22 procent over blot 14 dage, da Trump-administrationen annoncerede stigende toldsatser over for en lang række lande.

Udviklingen i kobberpriserne faldt kraftigt efter de annoncerede stigninger i toldsatserne.
Kilde:Trading Economics. Data er trukket den 20. maj 2025.
Hos Wexøe har man arbejdet meget på at informere sine kunder om ændringer i toldtarifferne og de prisjusteringer, som har været nødvendige.
- Allerede inden for de første par uger begyndte vi at udsende informationer til vores kunder ugentligt og var meget transparente. Men vi kunne ikke blive ved med at udsende informationer så tit, det blev for voldsomt. Så vi har lavet en landingpage, hvor de kan orientere sig, og det har vores kunder været meget for, siger Mogens Brusgaard.
Undgå langsigtede fastprisaftaler
Hvordan kan man som dansk installationsvirksomhed beskytte sig mod de økonomiske konsekvenser af toldkrigen og de potentielle udsving i materialepriser?
Mogens Brusgaards egen tommelfingerregel er, at han ikke indgår lange fastprisaftaler.
- Mit bedste råd er, at man skal lade være med at forpligte sig til priser, der rækker over for lang tid. Man skal sørge for at have en mekanisme i ens aftale, så den kan justeres løbende. Man skal ikke lave fastprisaftaler, der rækker to år ud i fremtiden, siger Mogens Brusgaard.
Et andet godt råd er at følge udviklingen – for eksempel via TEKNIQs hjemmeside, hvor vi løbende samler relevant information.
Derudover bør man være varsom med at indgå fastprisaftaler, hvis der er lang tid mellem tilbudsgivning og selve udførelsen af opgaven. Det kan være en fordel at sikre, at aftalen indeholder mulighed for indeksregulering, eller – hvis det ikke er muligt – at indregne en buffer i tilbuddet, så du som virksomhed er bedre rustet, hvis priserne skulle stige inden projektstart.