
Den nye politiske aftale om erhvervsuddannelserne er et hårdt tiltrængt kvalitetsløft, der vil komme både lærlinge og virksomheder til gavn, mener TEKNIQ.
Med en ny politisk aftale får erhvervsuddannelserne et historisk løft, som baner vejen for bedre undervisning, lavere frafald og et stærkere match mellem elev og uddannelse. TEKNIQ roser aftalen for at komme med løsninger på de udfordringer, som organisationen gennem en årrække har peget på.
- Vi står midt i den største ændring på erhvervsuddannelsesområdet i årtier. Med et stort takstløft får erhvervsskolerne friheden til at investere i mere kvalitet i uddannelserne. Det giver uddannelser, der følger med tiden, og dygtigere faglærte i fremtiden, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ.
Erhvervslivet ind i undervisningen
Et af de nye tiltag skal bygge bro mellem erhvervslivet og undervisningen. De to universer skal tættere på hinanden. Det gør man ved blandt andet at gøre den pædagogiske efteruddannelse for undervisere mere praksisorienteret samtidig med, at man investerer i yderligere efteruddannelse. Derudover har man besluttet, at der skal ansættes flere gæstelærere, så skolerne i endnu højere grad end i dag inviterer faglærte fra erhvervslivet til at komme ud og undervise eleverne.
- Dygtige undervisere er kernen i en god erhvervsuddannelse. Derfor er det stærkt, at der investeres målrettet i efteruddannelse og øget brug af gæstelærere fra erhvervslivet. Det gør en konkret forskel for både lærlinge og virksomheder, siger Troels Blicher Danielsen.
Flere unge får en reel chance
Et andet afgørende punkt i aftalen er, at der åbnes op for at hæve adgangskravene til visse uddannelser. Dette kan have stor betydning ikke bare for uddannelser men også for det enkelte unge menneske, der skal navigere igennem det svære uddannelsesvalg.
- Det er et paradigmeskifte, at adgangskravene til erhvervsuddannelser kan blive målrettet de enkelte uddannelser. Ingen har brug for et nederlag ved at begynde på en erhvervsuddannelse, de ikke har forudsætningerne for at gennemføre. Derfor er det også godt, at den specialpædagogiske støtte styrkes, siger Troels Blicher Danielsen.