
Danskerne er kommet ud af skyggerne fra energikrisen og for alvor begyndt at skrotte deres gamle olie- og gasfyr til fordel for varmepumper igen. Det er godt for den bæredygtige opvarmning, men der skal meget mere til for at komme i mål med den grønne omstilling, mener TEKNIQ.
Flere danskere har nu igen fået øjnene op for varmepumper, efter en hård periode hvor salget faldt markant på grund af faldende gaspriser, usikkerhed om fjernvarmeudrulning og inflation. Salget er fordoblet fra 1.795 i første kvartal 2024 til 3.654 solgte vandbårne varmepumper i samme periode i 2025. Der er dog stadig langt op til rekordåret 2022.

Det samlede salg af vandbårne varmepumper er fordoblet fra 1. kvartal 2024 til 1. kvartal i 2025. Kilde: Energistyrelsen/TEKNIQ.
- Selvom vi er langt fra rekordsalget, tegner det godt, at interessen for varmepumperne igen er stigende. En varmepumpe er en snusfornuftig investering for boligejerne, også selvom selve varmepumpen er dyrere i indkøb end alternativerne, siger Troels Hartung, bæredygtighedschef hos TEKNIQ.
Brug for retning
Det stigende salg af varmepumper, og boligejernes investeringer i alternativer til gas og andre fossile varmekilder, er vigtig for den grønne omstilling. Men selvom der er en bred politisk ambition om at udfase gas, bliver udviklingen bremset af usikkerhed om, hvorvidt man vil droppe naturgas til boligopvarmningen, som ellers var planen i 2035.
Vi kan ikke forvente, at boligejerne investerer i grønne løsninger, hvis der er tvivl om, hvor politikerne egentlig vil hen.
Der er behov for, at regeringen følger de politiske ambitioner op og sætter en klar slutdato for gas. Samtidig skal udfasningen bakkes op af initiativer, som for eksempel rådgivning og støtte til boligejere, der vil omstille, mener TEKNIQ.
- Når politikerne sender blandede signaler om kursen for den grønne omstilling, bliver danskerne forståeligt forvirrede. Vi kan ikke forvente, at boligejerne investerer i grønne løsninger, hvis der er tvivl om, hvor politikerne egentlig vil hen, siger Troels Hartung, bæredygtighedschef hos TEKNIQ.