Virksomheder vil ansætte lærlinge til at dække behovet
Publiceret:10. jul. 2025
Skrevet af:Michael Degn
Foto: Alex Tran
31 procent af virksomhederne i det tekniske erhvervsliv forventer sværere rekruttering i de kommende år. Knap halvdelen vil derfor ansætte flere lærlinge – men der er ikke nok at tage af, lyder det fra TEKNIQ.
I maj var der 1.040 ledige elektrikerstillinger, mens der kun var registreret 194 fuldtidsledige elektrikere til at søge stillingerne.
Det illustrerer den kattepine, som mange af virksomhederne i det tekniske erhvervsliv befinder sig i, når de forsøger at finde medarbejdere til at matche efterspørgslen. Og meget tyder på, at det kun bliver endnu sværere de kommende år. I en ny medlemsundersøgelse fra TEKNIQ svarer knap hver tredje virksomhed, at rekruttering bliver sværere i de næste to år, end det er i dag.
Mange ser ansættelse af lærlinge som en vej frem – og 46 procent har netop det som en del af løsningen. Men det er ikke nok til at lukke hullet.
- Det er positivt, at virksomhederne tager ansvar og vil ansætte flere lærlinge. Men det kræver også, at der faktisk er lærlinge at ansætte, hvilket er udfordrende mange steder i landet. Og samtidig er vi ramt af en uheldig cocktail, hvor store årgange går på pension de kommende år, mens antallet af nye faglærte ikke stiger i samme tempo til at matche fremtidens efterspørgsel, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ.
Kilde: TEKNIQs årlige arbejdskraftsundersøgelser siden 2021. 1.150 - 881 respondenter afhængigt af året.
Rammer ordrebogen
Virksomhederne forsøger sig med flere tilgange for at skaffe medarbejdere nok. Udover lærlingene handler det også om nyuddannede svende og flere seniorer, der bliver lidt længere på arbejdsmarkedet. Men alle muligheder har begrænsninger, hvilket får konsekvenser på omsætningen for nogle virksomheder.
I undersøgelsen svarer en fjerdedel af virksomhederne, at de inden for den seneste måned sagt nej til ordrer, fordi de ikke kunne skaffe medarbejdere. I elbranchen gælder det næsten hver tredje.
- Det er meget bekymrende. Vi står i en tid, hvor der er brug for tempo i både den grønne omstilling og digitalisering. Når virksomhederne må sige nej til opgaver, risikerer vi, at samfundet sakker bagud på en lang række parametre, siger Maria Schougaard Berntsen.
Det kræver også et holdningsskifte blandt unge og deres forældre, så de får øjnene op for de mange gode karrieremuligheder, der er som faglært.
Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ
Opgør med fordomme
TEKNIQ opfordrer til, at man griber udfordringen i fællesskab. Virksomhederne er klar til at tage flere lærlinge, men hvis der skal komme flere faglærte, så kræver det, at frafaldet på erhvervsuddannelserne bliver reduceret, og fordommene bliver manet til jorden.
- Vi har heldigvis hårdt tiltrængte investeringer i kvaliteten af værksteder og lærerkompetencer på vej til erhvervsskolerne, men det kræver også et holdningsskifte blandt unge og deres forældre, så de får øjnene op for de mange gode karrieremuligheder, der er som faglært, siger Maria Schougaard Berntsen.