
Energistyrelsen foreslår at VE-godkendelsesordningen nedlægges med den begrundelse, at erhvervsuddannelserne giver de nødvendige kompetencer til montører og installatører. Det er en forkert vej at gå, mener TEKNIQ.
Energistyrelsen lægger op til at nedlægge VE-godkendelsesordningen pr. 1. juli 2025. Styrelsen vurderer, at EU-kravene til uddannelse og kompetencer bliver opfyldt via de eksisterende uddannelsesordninger, og derfor er der altså ikke længere behov for den særskilte godkendelsesordning for montører og installatører af små anlæg inden for vedvarende energi.
Vi ved at ordningen har haft positiv indvirkning på effektiviteten af de installerede varmepumper, og samtidig bidraget til en højere kundetilfredshed.
VE-godkendelsesordningen er en frivillig godkendelsesordning, der blev indført for at sikre, at installatører og montører af små anlæg inden for vedvarende energi som f.eks. varmepumper, solceller, solvarme, biomassekedler og -ovne har de nødvendige kompetencer til at stå for installationerne. Ordningen blev indført i 2013, og fik særlig fart, da man koblede ordningen med tilskud til varmepumper.
Men Energistyrelsen er nu af den opfattelse, at der på erhvervsuddannelserne til elektriker, vvs-energi samt køletekniker i dag bliver undervist tilstrækkeligt i de energiteknologiske kompetencer, til at de faglærte kan opnå færdighederne her. Derfor vil man nu fjerne VE-godkendelsesordningen.
”Ordningen har fungeret”
Hos TEKNIQ forstår man ikke, at man ønsker, at nedlægge en ordning, der har fungeret godt for både installatører og kunder samt givet hele området et kvalitetsløft:
- VE-godkendelsesordningen har gennem mere end ti år været med til at styrke kvaliteten i installationerne af varmepumper og guide almindelige forbrugere i valget af installatør. Vi ved, at ordningen har haft positiv indvirkning på effektiviteten af de installerede varmepumper, og samtidig bidraget til en højere kundetilfredshed. Jeg håber, at det er en beslutning, Energistyrelsen har truffet med åbne øjne, og at man er opmærksom på de konsekvenser, fraværet af ordningen kan få, siger Troels Hartung, bæredygtighedschef i TEKNIQ.
Overgangsordning
Det er i dag et krav, at der anvendes VE-godkendt virksomhed til at udføre installationen af varmepumpen, hvis man skal have tilskud fra bl.a. varmepumpepuljen.
Hvis VE-godkendelsesordningen bliver nedlagt, kommer der i stedet et krav om at anvende en autoriseret installatørvirksomhed, der er registreret i Sikkerhedsstyrelsens autorisationsregister inden for forretningsområdet for el og vvs. I en overgangsperiode vil det fortsat være muligt at benytte en VE-godkendt virksomhed.
Ophævelsen af VE-godkendelsesordningen skal i offentlig høring. Høringsmaterialet findes på Høringsportalen. Læs mere om VE-godkendelsesordningen på ens.dk
-
VE-godkendelsesordningen
Der er i dag omkring 1.300 VE-godkendte virksomheder. VE-godkendelsesordningen administreres af Energistyrelsen. Private kontrolinstanser kontrollerer de VE-godkendte virksomheder, herunder bl.a. om betingelserne for opretholdelse af godkendelsen fortsat er til stede. Sikkerhedsstyrelsen fører tilsyn med kontrolinstanserne.
Virksomheder skal i dag ansøge om VE-godkendelse inden for hvert forretningsområde (varmepumper, solceller, solvarme, biomassekedler og -ovne). Godkendelse inden for flere kategorier er mulig.
Størstedelen af de VE-godkendte virksomheder er dog også autoriseret på andre områder, fx el og vvs, og disse virksomheder skal fortsat auditeres for den del, der vedrører denne autorisation, men ikke længere den del, der vedrører opretholdelse af VE-godkendelse.