
I en vækstvirksomhed som DA-TEK med en smal administration er ChatGPT blevet en stærk medarbejder. Den travle direktør er selvlært inden for kunstig intelligens. Men han får nu gennemlæst bekendtgørelser, udviklet modtagekontrol, oversat dokumenter og lavet SoMe-opslag med kunstig intelligens.
- Der er kommerciel fornuft i at bruge kunstig intelligens som en slags orakel i en virksomhed som vores. Man behøver ikke at være digital ekspert for at få en masse effekt ud af ChatGPT. Bare prøv dig frem – og hav den sunde fornuft med, når der kommer forslag til løsninger fra den kunstige intelligens.
Det siger direktør og indehaver af el-virksomheden DA-TEK Rasmus Daugaard, der er gået fra et 1-mands firma til 30 mand på fire år.
Undervejs på denne vækstrejse har der været en række opgaver, hvor AI har været en stærk hjælp.
- Vi sad og arbejdede med en tilbudsberegning. Her var der krav om dokumentation af modtagekontrol. Det havde vi i starten ikke lavet. Med fire spørgsmål til ChatGPT fik vi både beskrevet en modtagekontrol hos DA-TEK og krav til dokumentation af denne. Samtidig fik vi lavet skemaer til arbejdet. Det er et godt eksempel, siger Rasmus Daugaard.
Bare gå igang
DA-TEK har investeret i den betalte udgave ChatGPT 4,0 for at få et bedre værktøj til arbejdet. Selv er han uddannet elektriker inden for industri og går derfor til kunstig intelligens med gå-på mod og lyst til at prøve flere veje – men egentlig uden forudsætninger.
- Det koster da også nogle lærepenge. Kunstig intelligens skal jo gerne være mere en hjælper end en tidsrøver, men det er det også blevet hos os. Mit råd til andre virksomheder er bare at gå i gang og prøv sig frem. Det er helt ufarligt. Hvis det første svar ikke er brugbart, så prøv med en ny formulering, lyder rådet fra Rasmus Daugaard.

Den gode prompt
Det rette spørgsmål, kaldet en prompt, giver det mest brugbare svar fra ChatGPT. Her gælder det om at prøve sig frem og få erfaring. Da-Tek har brugt fire spørgsmål til at få defineret kravene og skemaer til en modtagekontrol, som var krævet ved en tilbudsgivning.

Skærmbillede fra ChatGPT interaktion om modtagekontrol.
Spørg til love og regler
Effektivt har det været at uploade bekendtgørelser og love til ChatGPT og så spørge ind til faglige emner:
Hvor dybt skal kablet ligge – og hvor placeres dækbåndet?
- Det er meget effektivt i stedet for at skulle bladre sig frem til svaret, siger DA-TEK-direktøren.
Han arbejder for tiden på at uploade udbudsmaterialer og mellemregninger for at skabe et værktøj, der gør det nemmere at lave tilbud. Men udbudsmaterialer er meget varierede fra sag til sag, så her er der lige så stort et arbejde med at strømline udbud.
- Og så kan man da komme i tvivl om det ville have været nemmere at regne forfra selv end at sidde og finetune resultatet fra ChatGPT. Der er stadig meget at lære, men vi har helt sikkert samlet set stort udbytte af at udnytte kunstig intelligens her i vores virksomhed. Det har forbedret vores bundlinje, siger Rasmus Daugaard.
Næste opgave for AI bliver formentlig at komme med et udkast til en personalehåndbog i form af et intranet, hvor man kan spørge om alt i virksomheden fra faglige spørgsmål til kontaktinfo på en leverandør.
-
DA-TEK, Vejle
Hjemsted: Nørup ved Vejle
Direktør: Rasmus Daugaard Sørensen
Ejere:
Rasmus Daugaard Sørensen (90 pct.)
Martin Westberg (10 pct.)
Ansatte: 30
Speciale: El-løsninger til industri og erhverv
Oprettet: 2021
-
TEKNIQ sætter fokus på eksempler fra medlemsvirksomheder, hvor kunstig intelligens gør løsning af opgaver nemmere, mere professionelt eller hurtigere. Har du et eksempel, så kontakt gerne redaktionen på mhp@tekniq.dk.
Vores mål er at bringe en række eksempler fra virksomheder, der har fået effekt af AI.