Det var ikke i strid med forskelsbehandlingsloven, at en kommune opsagde en jobkonsulent i fleksjob under en sparerunde. Det viser en ny afgørelse fra Ligebehandlingsnævnet. Medarbejderen, der havde 15 års anciennitet, var ansat på nedsat tid på grund af en ryglidelse.
Kommunen havde opstillet seks udvælgelseskriterier for at sikre en saglig udvælgelse af de medarbejdere, der kunne undværes efter den nødvendige personalereduktion: arbejdsområde, faglighed, fleksibilitet, kvalitet, omstillingsparathed og samarbejdsevne. Fleksjobberen blev vurderet lavt på flere af parametrene – herunder fleksibilitet og omstillingsparathed.
Netop de to kriterier kan ifølge EU-Domstolen indebære risiko for indirekte forskelsbehandling, men Ligebehandlingsnævnet fandt dog, at arbejdsgiveren forud for afskedigelsen løbende havde truffet passende foranstaltninger for at imødekomme medarbejderens handicap, og dermed havde kommunen ikke handlet usaligt.
Strid om omplacering
Medarbejderen (klageren) mente, at hendes handicap – og behov for skånehensyn – havde spillet en indirekte rolle for vurderingen, og at kommunen ikke havde undersøgt tilstrækkeligt, om hun kunne omplaceres. Hun henviste retspraksis, hvor det fastslås, at en arbejdsgiver skal have opfyldt sin tilpasningsforpligtelse forud for en eventuel opsigelse.
Ligebehandlingsnævnet vurderede, at der var påvist faktiske omstændigheder, som kunne tyde på indirekte forskelsbehandling. Nævnet fandt også, at kommunen netop havde opfyldt tilpasningsforpligtelsen – blandt andet ved at opretholde ansættelsen i fleksjob og vurdere muligheden for intern omplacering. Derfor blev afskedigelsen vurderet som saglig.
Vigtig lære for arbejdsgivere
Sagen viser, at medarbejdere med anerkendt handicap kan afskediges sagligt – hvis arbejdsgiveren kan dokumentere, at tilpasningsforpligtelsen er overholdt.
- Det centrale er, at udvælgelseskriterier anvendes neutralt og sagligt, og at virksomheden kan forklare, hvordan vurderingen er sket. Retspraksis skærper opmærksomheden på, at visse kriterier – som fravær, fleksibilitet og produktivitet – kan ramme personer med handicap hårdere, men de er ikke usaglige. De skal blot anvendes med omtanke og ledsages af de rette tilpasninger, lyder det fra Anders Fugmann, der er overenskomstchef i TEKNIQ.
Han understreger, at sagen viser, hvor vigtigt det er, at arbejdsgiveren kan dokumentere, at tilpasningsforpligtelsen er overholdt, især når kriterier som fleksibilitet og omstillingsparathed indgår i vurderingen.
I den konkrete sag havde medarbejderen faktisk skabt en formodning om indirekte forskelsbehandling. Det flyttede bevisbyrden over på arbejdsgiveren – og det er ikke altid let at løfte. Derfor anbefaler vi, at medlemsvirksomheder kontakter TEKNIQ for rådgivning, inden der gennemføres afskedigelser, der kan berøre ansatte med handicap.