
Praktik er en reel gevinst for både virksomheder og studerende med et stort fagligt udbytte – og for mange virksomheder er det samtidig en effektiv vej til at finde deres næste medarbejder.
En ny analyse fra Danske Erhvervsakademier, TEKNIQ og Dansk Industri dykker ned i virksomhedernes syn på og gevinster ved at have studerende fra et erhvervsakademi i praktik, og resultaterne er yderst positive.
Når en studerende fra et erhvervsakademi træder ind i virksomheden som praktikant, følger der ikke bare et ekstra sæt hænder med – men også ny viden, opdaterede digitale kompetencer og friske perspektiver. Det mærker mange virksomheder i praksis.
Et fagligt løft og ny inspiration
Virksomhederne i analysen ”Efterspørgsel efter erhvervsakademiernes talenter” arbejder alle inden for industri, byggeri og installation. De fremhæver blandt andet de studerendes digitale færdigheder og evnen til at tænke nyt som en gevinst for virksomheden.
- Det handler egentlig lidt om at tænke nyt og kigge på, hvad der foregår, som vi måske ikke helt får brugt nok. Nogle af de teknologier og værktøjer – for eksempel tegneprogrammer – som er lidt nyere for os, eller hvor de unge er ret skarpe, især når det kommer til IT. Så kan de faktisk ende med at lære nogle af de gamle projektchefer, hvordan man også kan gøre tingene. For det er jo en læringsproces for alle, når vi får en ny praktikant ind - Ole Jepsen A/S
Tallene taler deres tydelige sprog: 79 procent af virksomhederne svarer, at de studerendes faglige kompetencer spiller en vigtig rolle, når de vælger at tage en praktikant. Samtidig vurderer 42 procent, at praktikopholdet eller et projektsamarbejde har haft direkte betydning for, at praktikanten efterfølgende blev ansat. Praktik er gensidig afprøvning og fagligt udbytte.
Figur 1: Hvilke elementer i de studerendes uddannelse fra erhvervsakademiet - eller fra deres studietid i øvrigt - har været vigtigt for, at I har valgt at have dem i praktik?

En rekrutteringskanal med stort potentiale
Analysen viser også, at praktik er en oplagt mulighed for at afprøve samarbejdet – både fagligt og menneskeligt. For virksomheden bliver praktikperioden en gensidig prøveperiode, hvor både studerende og virksomhed får mulighed for at se hinanden an.
- Vi ved, at det virker at tage praktikanter ind i virksomheden. Det kan måske føles som en overvindelse at kaste sig ud i – men gevinsten er til at tage og føle på, siger Jørgen Prosper Sørensen, chef for uddannelse og arbejdsmarked i TEKNIQ.
Næsten 7 ud af 10 virksomheder i analysen har efterfølgende ansat en tidligere praktikant. I nogle brancher er andelen endnu højere: blandt virksomheder inden for bygge og anlæg er tallet 83 procent, mens det i installation og energi er 64 procent.
Figur 2: Ansatte I efterfølgende en eller flere af de studerende? Fordelt på branche.

- Så vi bruger det også som sådan en rekruttering, altså selve praktikperioden. Det er jo en gratis indflyvning både for den studerende og for os som virksomhed til ligesom at se hinanden an, forklarer en repræsentant fra DI-Teknik.
Praktikken er ikke kun et læringsforløb for de studerende. Det er også et friskt pust og en konkret ressource for virksomheder, der har brug for nye kompetencer – og måske står midt i en rekrutteringsudfordring.
-
Sådan får du en praktikant fra et erhvervsakademi
Vil du være med til at udvikle fremtidens arbejdskraft – og måske finde jeres næste kollega? Så er det nu, du skal overveje at tage en praktikant fra et erhvervsakademi.
Hvem? Studerende fra fx el-installatør, vvs-installatør, automationsteknolog, energiteknolog, datamatiker, finansøkonom, multimediedesigner, bygningskonstruktør og professionsbachelor i e-handel og digital marketing
Hvor længe? Praktikken varer typisk 10 uger for erhvervsakademiuddannelser og 20 uger for professionsbacheloruddannelser
Arbejdstid? Praktikken er som udgangspunkt fuld tid (37 timer/uge)
Pris? Det er gratis at have en praktikant (bortset fra lønnet praktik på fx laborant og optometri)
Hvordan? Virksomheder kan finde praktikanter via erhvervsakademiernes jobportaler og deltage i praktikmesser
Krav? Virksomheden skal kunne tilbyde relevante opgaver og et godt læringsmiljø
-
Kontakt dit lokale erhvervsakademi og hør mere:
Region Nordjylland og Region Midtjylland
Dania: Lene Odgaard, leod@eadania.dk, 61 95 35 33 Få en praktikant i din virksomhed - dygtige studerende
Erhvervsakademi Midtvest: eamv@eamv.dk, 96 27 57 00 eller læs mere Få en praktikant fra EAMV
Aarhus Erhvervsakademi: karriere@eaaa.dk, 72 28 60 60 Få en praktikant fra Erhvervsakademi Aarhus i praktik
Region Syddanmark
Erhvervsakademi Sydvest: Jesper Ottosen, jo@easv.dk, 41 77 57 21 eller læs mere her: For virksomheder - EASV
IBA Kolding: Metteline Malm Lidegaard, mmli@iba.dk, 61 93 95 72 eller læs mere: Få en praktikant - For virksomheder
Region Sjælland og Region Hovedstaden
Zealand: Kontakt en lokal praktikvejleder her: Kontakt en lokal praktikvejleder her eller læs mere her: Få en studerende i praktik | Zealand
Københavns Erhvervsakademi: praktik@kea.dk, 46 46 00 61 Få en praktikant
Cphbusiness: Kontakt en lokal praktikvejleder her: Praktikvejledning eller læs mere: Få en praktikant