Kvalitetsledelsessystemet (KLS) skal sikre, at installationerne udføres og serviceres korrekt, så de lever op til reglerne
Kvalitetsledelsessystem skal være rettet mod den del af virksomhedens arbejde, der kræver autorisation.
Siden 2017 er flere af reglerne ændret. Det betyder blandt andet, at der ikke længere er krav om opbevaring af beviser for uddannelser og kurser samt implementering af procesbeskrivelser.
Til gengæld skal virksomheden beskrive, hvordan ledelsen mindst én gang om året udfører en evaluering af kvalitetsledelsessystemet.
Systemet skal godkendes og løbende efterprøves af en af de kontrolinstanser, der er godkendt af Sikkerhedsstyrelsen.
Se også
- Sikkerhedsstyrelsens liste over godkendte kontrolinstanser
- Sikkerhedsstyrelsen vejledning om kvalitetsledelsessystemer
- Kontrolinstansen TEKNIQ Kvalitet
Særligt for el
- TEKNIQ Arbejdsgivernes KLS-koncept for elinstallatører (download zip-fil)
- Virksomhedstilpasset kvalitetsledelsessystem (el)(download zip-fil)
- KLS-rammesystem for elinstallatører, der også er godkendt VE-Installatør (download zip-fil)
Særligt for vvs og gas
Hovedformålet med kvalitetsledelsessystemet for elinstallatører er at varetage elsikkerheden, så ingen bliver udsat for lysbuer eller elektrisk stød under arbejdets udførelse, og de færdige installationer lever op til Installationsbekendtgørelsens krav.
I 2019 blev flere af reglerne ændret. Det betyder, at der fx ikke længere er krav om opbevaring af beviser for uddannelser og kurser og implementering af procesbeskrivelser.
Til gengæld skal virksomheden i beskrive, hvordan ledelsen mindst én gang om året udfører en evaluering af kvalitetsledelsessystemet.
Se også
- Vejledning om kvalitetsledelsessystemer for autoriserede
virksomheder (Sikkerhedsstyrelsen i samarbejde med TEKNIQ Arbejdsgiverne) - KLS-koncept for elinstallatører (udarbejdet af TEKNIQ Arbejdsgiverne) (download zip-fil)
- KLS-rammesystem for elinstallatører, der også er godkendt VE-Installatør (download zip-fil)
Hovedformålet med kvalitetsledelsessystemet for vvs-installatører og kloakmestre er at varetage sikkerheden, så installationerne er sikre for personer, dyr og bygninger.
I 2017 blev flere af reglerne ændret. Det betyder, at der fx ikke længere er krav om opbevaring af beviser for uddannelser og kurser og implementering af procesbeskrivelser.
Til gengæld skal virksomheden beskrive, hvordan ledelsen mindst én gang om året udfører en evaluering af kvalitetsledelsessystemet.
Se også
- Vejledning om kvalitetsledelsessystemer for autoriserede
virksomheder (Sikkerhedsstyrelsen i samarbejde med TEKNIQ Arbejdsgiverne)
TEKNIQ Arbejdsgiverne har udarbejdet et ISO 9001 rammesystem med tilhørende vejledning.
Rammesystemet gør det muligt for den enkelte virksomhed at udarbejde et virksomhedstilpasset kvalitetsledelsessystem på grundlag af den internationale ISO 9001 standard.
Ud over kravene i ISO 9001 standarden tilgodeser rammesystemet også Sikkerhedsstyrelsen krav til at udføre autorisations-krævende elarbejde, jævnfør Bekendtgørelse nr. 1363 af 29. november 2018 om kvalitetsledelsessystemer for autoriserede virksomheder på el, vvs- og kloakinstallationsområdet, og for virksomheder med virksomhedsgodkendelse på gasområdet.
Bekendtgørelsen giver mulighed for, at virksomheder vil kunne opfylde kravet om at have et godkendt kvalitetsledelsessystem (KLS), hvis virksomheden indsender dokumentation til Sikkerhedsstyrelsen for, at virksomheden allerede anvender f.eks. et ISO 9001-system på el-fagområdet, der er godkendt af et anerkendt certificeringsorgan. Denne løsning kan være attraktiv for flere autoriserede elinstallationsvirksomheder, der samtidig er ISO 9001 certificerede på et eller flere anvendelsesområder, f.eks. ADK, AIA, TVO, Køl eller elevatorer.
TEKNIQ Arbejdsgiverne VE-installatør har udarbejdet et ISO 9001 EL-VE-KØL rammesystem med tilhørende vejledning, hvor nødvendige kravelementer til at blive certificeret er blevet indarbejdet, se dette link (download zip-fil)
Se også
-
ISO 9001 EL rammesystem (download zip-fil)
- Bekendtgørelse nr. 1363 om KLS (download zip-fil)