Både virksomheder og medarbejdere kan søge om tilskud til efteruddannelse - blandt andet gennem kompetencefondene. Læs om mulighederne indenfor din branche.
Den teknologiske udvikling og den grønne omstilling stiller konstante krav til virksomhederne og medarbejdernes kompetencer. Det kræver efteruddannelse og kurser, og det er der gode mulighed for at få tilskud til.
TEKNIQ Arbejdsgiverne anbefaler, at virksomheden i sin udviklingsstrategi altid tænker på, hvilke behov der vil være for kompetenceudvikling. Og vi er klar til at hjælpe med at finde koblingen mellem kompetencebehov, uddannelse og tilskudsmulighed.
Tilskudsordningerne og positivlisterne varierer fra overenskomst til overenskomst. Men fælles for dem er, at der kan gives tilskud til både korte kurser og længerevarende uddannelsesforløb.
Det er derfor vigtigt at undersøge, om de planlagte efteruddannelsesaktiviteter er tilskudsberettigede, inden de sættes i gang.
Se oversigten over de forskellige fonde, og hvordan tilskuddene søges:
TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbunds Kompetencefond yder tilskud til medarbejdernes efteruddannelse. Alle medarbejdere, der arbejder under elektrikeroverenskomsten og el-fagets funktionæroverenskomst, er omfattet.
Der kan søges tilskud til:
- Brancherelevante AMU-kurser (undtagen L-AUS-kurser)
- Brancherelevante akademimoduler
- Digital efteruddannelse.
Der skelnes mellem:
- Selvvalgt AMU-kursus eller akademimodul.
Medarbejderen sørger selv for tilmelding og får fri uden løn de dage, hvor kurset er placeret. Fonden yder lønkompensation på 85 % af bruttolønnen, og refunderer kursusgebyr. Fonden yder tilskud på op til 10 kursusdage pr. medarbejder pr. år, hvis medarbejderen har minimum 9 måneders anciennitet. Medarbejderen kan overføre uforbrugte kursusdage fra de to forudgående kalenderår. - Virksomhedsplanlagt AMU-kursus eller akademimodul. Virksomheden sørger for tilmelding og udbetaler løn de dage, medarbejderen er på kursus/uddannelse.
På AMU-kurser yder fonden 400,- kr. pr. kursusdag, og der kan søges VEU-godtgørelse der udgør 100 % af dagpengesatsen.
På akademimoduler dækkes kursusgebyret, og der kan søges SVU, der udgør 60 % af dagpengesatsen.
Der kan maksimalt søges tilskud til 2 akademimoduler og maximalt 20 ECTS-point om året pr. medarbejder. - Aftalt akademiuddannelse. Her sørger virksomheden for tilmelding og udbetaler virksomheden løn de dage, medarbejderen er på akademiet. Virksomheden kan søge lønrefusion på 85 % af bruttolønnen og kursusgebyret refunderes.
Medarbejderen skal have opsparet ret til selvvalgt efteruddannelse, når der søges om tilskud til aftalt akademiuddannelse. Der kan maksimalt gives tilskud til 2 akademimoduler og maksimalt 20 ECTS-point om året.
Se information om tilskudsmuligheder og kriterier
Sådan søges der tilskud til virksomhedsplanlagt efteruddannelse
Sådan søges der tilskud til selvvalgt efteruddannelse
Sådan søges der tilskud til aftalt akademiuddannelse
Læs mere om tilskudsmuligheder samt yderligere kriterier og ansøg på vores fondsunivers.
Alle medarbejdere, der arbejder under Vvs-overenskomsten mellem Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk Metal og TEKNIQ Arbejdsgiverne samt Vvs-fagets funktionæroverenskomst er omfattet af denne fond.
Der kan blandt andet søges om tilskud til:
- Brancherelevante AMU-kurser. Se positivliste.
- Akademimoduler. Se positivliste.
- Private kurser – fx grossist og leverandørkurser. Her skal der altid søges. Se positivliste.
- Digital efteruddannelse.
Der skelnes mellem:
- Selvvalgt AMU-kursus, andre kurser og akademimoduler.
Medarbejderen sørger selv for tilmelding. Fonden yder lønkompensation på 100 % af bruttotimelønnen samt tilskud til kursusgebyr og kursusmaterialer. Fonden yder tilskud til 10 kursusdage pr. medarbejder pr. år, hvis medarbejderen har været ansat i virksomheden i mindst 32 uger.
Der kan maksimalt søges tilskud til akademimoduler og maksimalt 10 ECTS-point om året. - Virksomhedsplanlagt AMU-kursus, andre kurser og akademimoduler.
Fonden yder tilskud til kursusgebyr og medarbejderes deltagelse. Der er ingen begrænsninger på antal kursusdage, dog kan der maksimalt søges tilskud til 2 akademimoduler og maksimalt 10 ECTS-point om året pr. medarbejder.
Fonden kan også yde tilskud til lærlinges uddannelse i fritiden. Læs mere her
For automatisk sagsbehandling er det en forudsætning, at virksomheden er medlem af TEKNIQ Arbejdsgiverne, og at medarbejderen er medlem af Blik- og Rørarbejderforbundet. Er medarbejderen medlem af andet forbund, skal tilskud ansøges manuelt her.
Du får svar på din ansøgning hurtigst muligt, dog normalt inden for 10 arbejdsdage. Har du spørgsmål til ansøgningen, kan du kontakte EVU på 3166 3026.
Læs mere og ansøg på vores fondsunivers
Læs mere om tilskudsmuligheder i pjecen om VVS-kompetencefonden.
Sådan søges der tilskud til virksomhedsplanlagt efteruddannelse
Sådan søges der tilskud til selvvalgt efteruddannelse
Se også:
VVS-branchens Efteruddannelse - Årskatalog 2022
Nyt AMU-kursus styrker vvs’eres kompetencer på store fjernvarmeanlæg
Alle medarbejdere, der arbejder under TL-overenskomsten mellem TEKNIQ Arbejdsgiverne og Teknisk Landsforbund, er omfattet af TL Kompetenceudviklingsfonden.
Der kan blandt andet søges om tilskud til:
- Brancherelevante AMU-kurser.
- Akademimoduler på positivlisten og fagligt relevante diplommoduler - se positivliste.
- Andre kurser - fx private kurser og gymnasiale fag.
- Diplomuddannelser.
- Digital efteruddannelse.
Der skelnes mellem:
- Selvvalgt AMU-kursus, andre kurser og akademi- og diplommoduler.
Fonden yder et tilskud til arbejdsgiver på 100 % af den sædvanlige månedsløn før skat samt dækning af kursusgebyr, kursusmaterialer og eventuelle transportudgifter. Der kan maksimalt ydes tilskud på 20.000 kr. pr. år.
Fonden yder tilskud til 10 kursusdage pr. medarbejder pr. år. - Virksomhedsplanlagt AMU-kursus, andre kurser og akademi- og diplommoduler. Fonden yder et tilskud til dækning af kursusgebyr, kursusmateialer og eventuelle transportudgifter Der er ingen begrænsninger i antallet af kursusdage, der kan gives tilskud til. Der kan maksimalt udbetales 20.000 kr. pr. år pr. medarbejder.
- Aftalt akademi- og diplomuddannelse. Fonden yder tilskud på 100 % af den sædvanlige løn samt tilskud til kursusgebyr og eventuelle transportudgifter. Der kan maksimalt gives tilskud til 2 akademimoduler eller maksimalt 20 ECTS-point om året. Der kan maksimalt udbetales 30.000 kr. pr. år pr. medarbejder.
Læs mere om kriterier og ansøg på vores fondsunivers
Læs mere om tilskudsmuligheder i pjecen om TL Kompetenceudviklingsfonden
Sådan søges der tilskud til virksomhedsplanlagt efteruddannelse
Alle medarbejdere under Industri- og Vvs-overenskomsten er omfattet af TEKNIQ Arbejdsgiverne, Dansk Metal, Blik- og Rørarbejderforbundet og 3F's kompetencefond. Derudover er der en række tilskudsmuligheder til ejer, medarbejdere med ledelsesansvar og organiserede medarbejdere.
Der kan søges om tilskud til:
- Brancherelevante AMU-kurser. Se positivlisten her
- Akademimoduler på positivlisten - se positivliste
- Private kurser
Der skelnes mellem:
- Selvvalgt uddannelse, AMU-kurser, akademimoduler, trailerkørekort og private kurser. Medarbejderen planlægger selv uddannelsen.
Fonden yder tilskud til 100 % af sin grundløn, udgifter til kursusgebyr, udgifter til kursusmaterialer, transportudgifter og udgifter til ophold. Der findes særlige tilskudsbetingelser til trailerkørekort. Medarbejderen har ret til 10 dages efteruddannelse om året. Endvidere kan medarbejderen overføre uforbrugte dage fra de to forudgående år, hvis de har været ansat det samme sted uafbrudt de to forudgående år. Læs mere om tilskudsbetingelser her. Læs mere - Aftalt uddannelse, herunder erhvervsuddannelser, akademimoduler, moduler på diplomuddannelser AMU-kurser, AVU, FVU og forkurser til akademi- og diplomuddannelser. Virksomheden og medarbejdere planlægger i fællesskab uddannelse for medarbejderen.
Fonden yder tilskud til kursusgebyr, kursusmaterialer og medarbejderens normale løn uden genetillæg. Der er særlige tilskud hvis der er tale om erhvervsuddannelse. Læs mere - Interne virksomhedskurser
- Tilskud til re-certificering
- Tilskud til medarbejdere/ledere med højere uddannelse end faglært: Kompensation AMU-kurser
Læs mere om tilskudsmuligheder og kriterier her.
Læs mere og ansøg her (Minefteruddannelse.dk)
Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte AL Efteruddannelse på 2287 2126.
Alle medarbejdere, der arbejder under HK-installationsoverenskomsten mellem HK Privat og TEKNIQ Arbejdsgiverne, er omfattet af denne fond.
Der kan blandt andet søges om tilskud til:
- Brancherelevante AMU-kurser - se positivliste
- Akademimoduler - se positivliste
- Private kurser - se positivliste
- Tilskud til digital efteruddannelse
Der skelnes mellem:
-
Selvvalgt AMU-kursus, andre kurser og akademi- og diplommoduler. Fonden yder et tilskud på 100 % af den sædvanlige løn før skat og dækning af kursusgebyr, kursusmaterialer og evt. transportudgifter. Der kan maksimalt gives tilskud til 10 kursusdage eller tilskud til 2 akademi-/diplommoduler af 10 ECTS årligt eller 2 moduler på 5 ECTS-point. Kursusdage nulstilles ved årsskifte.
-
Virksomhedsplanlagt AMU-kursus, andre kurser og akademi- og diplommoduler. Fonden yder tilskud på 200 kr. pr medarbejder pr. dag ved deltagelse i AMU-kurser eller andre kurser. Fonden yder tilskud til dækning af kursusgebyr og transportudgifter ved akademi- og diplommoduler. Tilskud til virksomhedsplanlagt efteruddannelse er uafhængigt af om medarbejderen har opsparet ret til eller har brugt sin ret til selvvalgt efteruddannelse. Der er ingen begrænsninger i forhold til antallet af kursusdage på AMU-kurser og andre kurser, men der kan maksimalt søges tilskud til 1 akademi-/diplommodul af 10 ECTS-point eller 2 akademi-/diplommoduler af 5 ECTS-point pr. medarbejder pr. år.
-
Aftalt akademi- og diplomuddannelse. Fonden yder tilskud på 100% af den sædvanlige løn samt tilskud til kursusgebyr og evt. transportudgifter, overnatning og forplejning. Medarbejderen skal have opsparet ret til selvvalgt efteruddannelse. Der kan ikke samtidigt udbetales tilskud til både selvvalgt akademiuddannelse og aftalt akademiuddannelse. Der kan maksimalt gives tilskud til 2 moduler af 10 ECTS-point årligt. - se positivliste.
Fonden administreres af EVU (El- og Vvs-branchens Uddannelsessekretariat for TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund) og HK Privat.
Læs om kriterier og ansøg på vores fondsunivers
Læs mere om tilskudsmuligheder i pjecen HK Installationskompetencefonden
Sådan søges der tilskud til virksomhedsplanlagt efteruddannelse
Sådan søges der tilskud til selvvalgt efteruddannelse
Sådan søges der tilskud til aftalt akademi- og diplomuddannelse
Du kan få flere oplysninger om fonden, betingelserne for tilskud m.v. hos EVU på telefon 3672 6400.
Alle medarbejdere, der arbejder under HK-industrioverenskomsten mellem HK Privat og TEKNIQ Arbejdsgiverne, er omfattet af denne fond.
Der skelnes mellem:
- Selvvalgt uddannelse AMU-kursus, andre kurser og akademi- og diplommoduler. Fonden yder et tilskud på 100 % af din sædvanlige løn samt dækning af kursusgebyr op til 3.500 kr. pr. kursusdag, kursusmaterialer og evt. transport. Fonden yder tilskud til overnatning og ophold med op til 725 kr. pr. kursusdøgn. Fonden giver tilskud til 10 kursusdage pr. medarbejder pr. år, hvis medarbejderen har 6 måneders anciennitet. Medarbejderen kan overføre uforbrugte kursusdage fra de to forudgående år.
- Aftalt akademi- og diplomuddannelse. Fonden yder tilskud på 100 % af den sædvanlige løn samt tilskud til kursusgebyr. Der kan ydes tilskud til 2 moduler af 10 ECTS-point eller 4 moduler af 5 ECTS-point pr. medarbejder. pr. år, hvis medarbejderen har minimum 12 måneders anciennitet og har opsparet ret til selvvalgt efteruddannelse. se positivliste
Der kan blandt andet søges om tilskud til:
- Brancherelevante AMU-kurser - se positivliste
- Akademimoduler - se positivliste
- Private kurser - se positivliste
- Tilskud til digital efteruddannelse
Fonden administreres af EVU (El- og Vvs-branchens Uddannelsessekretariat for TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund) og HK Privat.
Du kan få flere oplysninger om fonden, betingelserne for tilskud m.v. hos EVU på telefon 3672 6400.
Læs om kriterier og ansøg på vores fondsunivers
Læs mere om tilskudsmuligheder i pjecen om HK Industrikompetencefonden
Sådan søges der tilskud til selvvalgt efteruddannelse
Sådan søges der tilskud til aftalt akademi- og diplomuddannelse
Alle medarbejdere, der arbejder under tiltrædelsesoverenskomst mellem TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk Metal til Industriens Overenskomst, er omfattet af denne fond.
Der skelnes mellem:
- Virksomhedsplanlagt uddannelse (hvor virksomheden søger)
- Selvvalgt uddannelse (hvor medarbejderen selv vælger uddannelsen og søger om tilskuddet)
Der kan blandt andet søges om tilskud til:
- Brancherelevante AMU-kurser
- Akademimoduler
- Private kurser
- Tilskud til opkvalificering af ophørte tillidsrepræsentanter fra 2018
- Tilskud til elevers fritidsuddannelse
Fonden administreres af TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk Metal.
Alle medarbejdere, der arbejder under tiltrædelsesoverenskomst mellem TEKNIQ Arbejdsgiverne og 3F til Industriens Overenskomst, er omfattet af denne fond.
Der skelnes mellem:
- Virksomhedsplanlagt uddannelse (hvor virksomheden søger)
- Selvvalgt uddannelse (hvor medarbejderen selv vælger uddannelsen og søger om tilskuddet)
Der kan blandt andet søges om tilskud til:
- Brancherelevante AMU-kurser
- Akademimoduler
- Private kurser
- Tilskud til opkvalificering af ophørte tillidsrepræsentanter fra 2018
- Tilskud til elevers fritidsuddannelse
Fonden administreres af TEKNIQ Arbejdsgiverne og 3F.
Du er også velkommen til at kontakte Uddannelse hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.