Formål med ordningen er at beskytte køber og sælger mod problemer med fysiske mangler ved fast ejendom i forbindelse med køb og salg.
Ved gennemgangen af bygningens elinstallationer skal vurderingen af elinstallationernes funktionsdygtighed og lovlighed tage udgangspunkt i, om de kan opfylde de krav, som var gældende, da de blev udført eller ændret.
Eleftersynet omfatter de væsentligste krav, som har en sikkerhedsmæssig betydning i forbindelse med beskyttelse mod elektrisk stød og brand.
Eleftersynet dokumenteres i en elinstallationsrapport. Rapporten oplyser, i hvilket omfang bygningens elinstallationer er funktionsdygtige og lovlige.
Læs også
Mest stillede spørgsmål om eleftersyn
Det er vigtigt at skelne mellem eleftersyn og elsyn. Eleftersyn er obligatoriske, når der tegnes en ejerskifteforsikring i forbindelse med hushandler. Installationsrapporterne kan kun udarbejdes elektronisk på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.
Elsyn kan bruges i andre situationer, fx i andelsboliger eller hvis en kunde alligevel ønsker at få efterset elinstallationerne. I disse situationer skal du bruge de gamle skemaer, som du finder på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.
Det kræver elautorisation, en professionel ansvarsforsikring og at du er tilmeldt ordningen på eleftersyninfo.dk
Er du medlem af TEKNIQ Arbejdsgiverne og omfattet af TEKNIQ Arbejdsgivernes aftaler med Tryg, Willis eller ADIS dækker din ansvarsforsikring, og du skal ikke foretage dig yderligere.
Er du ikke omfattet af TEKNIQ Arbejdsgivernes aftale, skal du kontakte dit forsikringsselskab og sikre dig, at du opfylder forsikringskravet.
Start med at læse Sikkerhedsstyrelses håndbog om eleftersyn, som du finder på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.
Bagefter skal du tilmelde dig ordningen med dit autorisationsnummer på eleftersynsinfo.dk
Nej, kun ejede boliger er med. Men ønsker en andelsboligejer/-forening at få tjekket installationerne, kan du tilbyde at udføre det gamle elsyn. Blanketter hertil finder du på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.
Ja, der skal laves en særskilt rapport for fællesarealerne. Alternativt kan ejerforeningen få lavet en rapport, der gælder i et år for fællesarealer.
Vedlaget for eleftersynet aftales individuelt mellem den autoriserede elinstallatørvirksomhed og ejeren af ejendommen
Derudover skal virksomheden betale et administrationsgebyr til Sikkerhedsstyrelsen på 77 kr. per rapport.
Det er en god idé at tage på et af TEKNIQ Arbejdsgivernes kurser, men det er ikke et krav.
Man må ikke kontrollere sig selv. Har du eller en anden fra din virksomhed udført installationerne, er I inhabile og ikke uvildige, og derfor må I ikke udføre efterfølgende eleftersyn.