Læs om efteruddannelse på installations-, smede og industriområdet og om mulighederne for tilskud.
Efteruddannelse gennemføres primært på erhvervsskolerne og afholdes typisk som dagundervisning inden for normal arbejdstid. Varigheden afhænger af kursusindholdet, men oftest er det fra én dag og op til en uge.
Virksomheder, medarbejdere og en erhvervsskole kan i samarbejde planlægge, at kurserne tilrettelægges fleksibelt som aften- eller weekendundervisning. Eller det kan opsplittet i moduler over flere uger.
AMU-kurser
Arbejdsmarkedsuddannelserne (AMU) udvikles og gennemføres som erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse.
AMU-kurser er åbne for alle over 18 år, som i deres job har brug for efteruddannelse. Særlige adgangskrav kan forekomme på enkelte uddannelser - fx certifikatkurser.
Det er et krav for at deltage på AMU-kurser, at medarbejderen har fast bopæl eller beskæftigelse i Danmark.
Hvis medarbejderens højeste uddannelse er på faglært niveau, fx smed, elektriker, industritekniker eller vvs-energiuddannelse, kan der modtages lønrefusion, befordringsgodtgørelse og tilskud til forplejning og overnatning. Ved uddannelse på højere niveau bortfalder ovenstående tilskudsmuligheder og selve kursusgebyret er dyrere end annonceret hos kursusudbyderen da uddannelsesinstitutionen kun modtager taxametertilskud til kursister på faglært niveau.
Lønrefusion
Har uddannelsesstedet godkendt deltagelsen i uddannelsen uden bemærkninger, er der mulighed for lønrefusion.
Lønrefusionen svarer til 100 % af den højeste dagpengesats, som udgør kr. 120,68 pr. time eller kr. 4.465 pr. uge pr. 1. januar 2022.
Administration og udbetaling af lønrefusion (VEU-godtgørelse) og tilskud til befordring sker gennem Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB).
Befordringstilskud
Der gives også refusion til medarbejderen i forbindelse med befordring, hvis medarbejderens daglige transport mellem bopæl og kursussted og retur er mere end 24 km. Tilskuddet er baseret på statens takster pr. kilometer regnet fra din bopæl til kursusstedet, dog maksimalt 576 km pr. dag. Taksten er pr. 1. januar 2022 kr. 0,99 pr. km.
Hvis medarbejderen er indkvarteret under uddannelsen, kan medarbejderen få refusion for den befordringsdel, der ligger udover 24 km., dog højst for 76 km. pr. dag.
Ved ud- og hjemtransport mellem bopæl og indkvarteringssted, kan medarbejderen få refusion for transport op til 400 km. pr. rejse. Der ydes også refusion til medarbejderen ved rejser i forbindelse med weekender og søgnehelligdage.
Tilskuddet er skattefrit for medarbejderen.
Vi gør opmærksom på, at der er en bagatelgrænse, så der ikke udbetales beløb under 36,54 kr.
Medarbejderen kan få tilskud til opholdsudgifter, hvis medarbejderen har en samlet transportvej på over 120 km. Mellem sin bopæl og kursussted og retur. Tilskud til kost og logi bliver udbetalt efter statens takster og administreres af kursusstedet.
Tilmelding til kursus
På amukurs.dk kan virksomheder og medarbejdere finde et online kursuskatalog, der giver et samlet overblik over udbuddet af efteruddannelseskurser (AMU).
Når virksomhedens medarbejdere skal på efteruddannelseskursus, skal de tilmeldes/oprettes igennem efteruddannelse.dk. Det letteste er at finde det aktuelle kursus på amukurs.dk. Når man starter tilmeldingen på amukurs.dk, bliver det valgte kursus automatisk åbnet på voksenuddannelse.dk. Den formelle del af tilmeldingen gøres færdig på efteruddannelse.dk.
Husk at søge godtgørelse
Når du tilmelder dig et kursus på voksenuddannelse.dk, kan du samtidig søge om VEU-godtgørelse og evt. tilskud til befordring.
I 2022 udgør VEU-godtgørelsen 893 kr. pr. dag.
Du kan søge VEU-godtgørelse, hvis du er lønmodtager eller selvstændig i en virksomhed med dansk cvr-nummer under dansk lov. Hertil kommer at dit uddannelsesniveau ikke må være højere end faglært niveau.
Afmelding
Hvis en medarbejder er tilmeldt et kursus, men bliver forhindret i at deltage, er det vigtigt at huske at afmelde kursisten, ellers opkræver undervisningsstedet et gebyr ved for sen afmelding/udeblivelse.
Kursuspris
Der er et deltagergebyr. Det varierer primært på AMU-kurser fra 128 kr. til 192 kr. pr. kursusdag for de fleste kurser. Betinget af at kursistens højeste uddannelse er på faglært niveau. Se den aktuelle kursuspris under hvert enkelt kursus.
Det er en forudsætning, at betaling af kursusgebyret bliver foretaget via voksenuddannelse.dk - her kan man dog vælge at modtage faktura gennem PBS.
Garantikurser
Nogle af kurserne inden for installationsbranchen har status som garantikurser, dette sikrer, at kurset bliver afholdt. Garantien dækker, at kurset afholdes i det tidsrum, som det udbydes i - men måske på et andet undervisningssted.
På www.amukurs.dk er garantikurser markeret med dette symbol:
Garantikurser aflyses kun ved sygdom, eller hvis statens tilskud til kurset bliver fjernet.
Kursusbevis
Kursusstedet udsteder kursusbevis til medarbejderen, når underviseren vurderer, at kurset er gennemført med et tilfredsstillende resultat. Nogle kurser afsluttes med en prøve, som skal bestås. Kursusbeviset angiver kursets titel, varighed og indhold.