Fra skoleåret 2025 skal alle elever i 8. eller 9. klasse i erhvervspraktik i 5 dage. Her på siden får du et overblik over, hvordan din virksomhed kan tage imod en praktikant.
Erhvervspraktik er en unik mulighed for at møde de unge tidligt og give dem et indblik i jeres fag og hverdag. Som virksomhed kan I være med til at gøre en forskel – både for den enkelte elev og for fremtidens faglærte. Det kræver ikke meget at komme i gang, og et godt praktikforløb kan være det første skridt mod en fremtidig lærling. Her guider vi jer gennem processen trin for trin.
For at få en elev i erhvervspraktik er det første skridt at kontakte den relevante skole. Det er en god idé at have en åben dialog med skolen for at finde ud af, hvordan du kan blive en god praktikplads for deres elever. Hvis kommunen har en erhvervsplaymaker, anbefaler vi, at du tager fat i denne. Du kan se, om din kommune har en erhvervsplaymaker, samt finde kontaktoplysninger her.
Nogle kommuner har desuden en digital platform, hvor man kan skrive sig op i forbindelse med praktik, virksomhedsbesøg m.m.
Når du har kontaktet skolen, skal du udarbejde en beskrivelse af den praktikplads, du tilbyder. Her bør du beskrive virksomhedens arbejdsområde, hvilke opgaver eleven vil få, og hvad eleven kan forvente at lære.
Som virksomhed er det essentielt at sikre, at arbejdspladsen er tryg for praktikanten. Gennemgå de opgaver, eleven skal udføre, og sørg for, at de stemmer overens med virksomhedens sikkerhedsforskrifter og bilag 7 i Arbejdstilsynets bekendtgørelse om unges arbejde: Læs mere her.
Bilag 7 fungerer som en guide. Praktikanten må gerne arbejde med lignende opgaver, så længe der ikke er fare forbundet med dem. Unge må gerne opholde sig i nærheden af farlige maskiner, så længe de er slukket eller afskærmet. Se en liste over tekniske hjælpemidler og arbejdsprocesser her.
Det kan være nødvendigt at gennemgå særlige risici og sikre, at eleven får de nødvendige instruktioner og det rette beskyttelsesudstyr. En grundig introduktion til arbejdspladsens regler og sikkerhed er afgørende for et trygt praktikforløb.
Når praktikken begynder, er det vigtigt at give eleven en god introduktion til virksomheden og sørge for, at de får en meningsfuld og lærerig oplevelse i et trygt arbejdsmiljø. Sørg for, at eleven får mulighed for at arbejde tæt sammen med medarbejdere og få indsigt i arbejdsprocesserne, samtidig med at der tages hensyn til deres trivsel og sikkerhed. Et godt praktikforløb giver eleven en positiv læringserfaring og en stærk introduktion til faget. Måske bliver eleven endda interesseret i at tage en læreplads hos jer, når folkeskolen er slut – hvis de får et godt indtryk af både virksomheden og branchen. Læs mere i denne analyse.