Få overblik over prognosen for de arbejdsgiverbetalte udgifter i 2022, herunder bidraget til arbejdsskadeforsikring og sundhedsordning for industrivirksomhederne.
DA har offentliggjort en prognose for de forskellige lovbestemte arbejdsgiverbetalte udgifter i 2022.Blandt andet bidrag til sygdom og barsel samt en række 2022-satser på det beskæftigelses- og uddannelsespolitiske område. Herunder refusionssatser vedrørende lærlinge og ved erhvervsrettet efter- og videreuddannelse.
Få et samlet overblik her (kræver medlemslogin)
Arbejdsulykkesforsikring
Derudover gælder for 2022, at virksomheder, der skal tegne arbejdsulykkesforsikringer, skal betale et bidrag på 30 kroner per fuldtidsforsikrede medarbejder. Det gælder arbejdsulykkesforsikringer, som fornyes eller nytegnes i 2022. Forsikring & Pension oplyser, at første opkrævning vil ske sammen med fornyelsen per 1. januar 2022.
Baggrunden for bidraget er, at Folketinget per 1. juni 2021 vedtog en ændring af Lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber.
Lovændringen indebærer, at hvis et skadesforsikringsselskab får inddraget sin tilladelse til at drive arbejdsulykkesforsikringsvirksomhed eller går konkurs, har Skadegarantifonden med virkning fra 1. juli fået pligten til at administrere forsikringsbestanden. Den opgave har ellers ligget hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES).
Finansieringen af garantifonden sker altså fremover via en afgift per dækningsberettigede, som det også kendes fra forbrugerforsikringerne. Det har hidtil været AES, der stod for finansieringen.
Ny sundhedsordning for industrivirksomhederne
For de medlemsvirksomheder, der benytter Industriens Pension, sker der den ændring i 2022, at Falck Healthcare stopper som leverandør af Industriens Pensions sundhedsordning.
Aftalen mellem Industriens Pension og Falck Healthcare udløber ved årsskiftet, og Falck Healthcare har ikke ønsket at forlænge den nuværende aftale med uændrede vilkår og priser. Derfor har Industriens Pension indgået en aftale med Dansk Sundhedssikring som ny leverandør.
Dermed bliver indholdet af sundhedsordningen udvidet, så den - udover fysioterapi, kiropraktik, zoneterapi, akupunktur og fysiurgisk massage - fremadrettet også dækker sundhedsfaglig rådgivning, misbrugsrådgivning, psykologhjælp, akut krisehjælp, diætistbehandling, genoptræning, hurtig udredning, digital platform for forebyggelse og adgang til online lægevagt for den samlede husstand udenfor almindelig åbningstid.
I forbindelse med at ordningen udvides med online-lægevagt, er det ikke længere muligt, at kun arbejdsrelaterede skader dækkes. Det betyder, at en mindre del af betalingen som udgangspunkt bliver skattepligtig for den enkelte medarbejder.
Af den samlede pris på 625 kroner (excl. statsafgift på 1,1%) udgør de godt 400 kroner arbejdsrelateret forsikring, mens de godt 200 kroner er fritidsrelateret og dermed skattepligtig hos medarbejderen.
Da virksomheder kan give mindre personalegoder for op til 1.200 kroner (2022), uden det udløser beskatning for medarbejderen, kan det være, at man i nogle virksomheder samlet kan holde sig under den grænse, og dermed bliver hele sundhedsordningen i praksis fortsat skattefri for den enkelte medarbejder.