
-
Industri
Selvom det er nemmere at indgå konsulentaftaler end ansættelsesaftaler, når der skal hyres udenlandsk arbejdskraft, er det – på grund af de skattemæssige risici – sjældent klogt at gøre det. Det skriver BDO-eksperten i denne analyse.
Danmarks Statistik oplyste for nylig, at der i 2022 indvandrede 31.600 personer for at arbejde her i landet. Flest kommer ikke overraskende fra Ukraine, men der kommer også relativt mange fra Rumænien og Polen samt – måske mere uventet – fra Indien og Italien.
Også i år vil der nok komme mange udlændinge til Danmark med en arbejdstilladelse. Blandt andet fordi Folketinget med virkning fra den 1. april 2023 har sænket beløbsgrænsen for den løn, der som minimum skal tilbydes udlændinge, til 375.000 kr. I beløbet kan ikke indregnes værdi af evt. fri kost og logi, fri bil og fri telefon og internet.
Selv om beløbsgrænsen er sænket, er den stadig så høj, at det i forhold til visse brancher er urealistisk at tro, at muligheden umiddelbart vil blive anset for attraktiv. En del virksomheder vil således nok fortsætte med at hyre udenlandsk arbejdskraft ved at indgå konsulent- eller underleverandøraftaler med udlændige eller udenlandske virksomheder.
Sådanne aftaler kan i visse tilfælde også være et udmærket alternativ til en ansættelsesaftale, men de rummer desværre ofte en betydelig risiko for, at Skattestyrelsen efterfølgende gør gældende, at der enten er tale om leje af medarbejdere, eller at disse i skattemæssig forstand skal anses for ansat i den danske virksomhed.
Det kan medføre, at den danske virksomhed pålægges at indbetale ikke-indeholdt kildeskat. Det får den konsekvens, at det i første omgang havde været billigere at ansætte udlændingene. Derfor bør denne mulighed altid overvejes.