-
Industri
Lærlinge, der er i gang med deres sidste år på erhvervsuddannelserne, kan færdiggøre deres uddannelse og svendeprøve trods coronakrisen. Det støtter TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Regeringen er blevet kritiseret for, at det kun var de kommende studenter, der fik lov til at vende tilbage til skolebænken for at afslutte deres uddannelse, mens lærlingene på landets erhvervsskoler måtte blive hjemme. Derfor glæder det TEKNIQ Arbejdsgiverne, at undervisningsministeren i dag har givet lov til, at også erhvervsskolerne slår dørene op for lærlinge, der er i gang med sidste år af deres uddannelse.
-Det er det eneste rigtige, at lærlingene på landets erhvervsskoler endelig bliver inddraget i den gradvise genåbningsplan for ungdomsuddannelserne. I praksis betyder det, at de lærlinge, der er på sidste år af deres uddannelse, nu kan vende tilbage til skolerne,” siger Tina Voldby, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer 4.300 virksomheder indenfor el, vvs og metal, og uddyber:
-Det er vigtigt for at sikre kvaliteten af undervisningen, som, ikke mindst når det gælder eksempelvis elektriker-, vvs-energispecialist-, smede- og industriteknikeruddannelserne, jo er baseret på, at eleverne kan træne og vise deres evner i praksis og ikke kun teoretisk,” siger Tina Voldby.
Hun ser derfor frem til, at eleverne inden længe kan vende tilbage til erhvervsskolerne, så snart undervisningen kan foregå under sundhedsmæssige forsvarlige forhold. På samme måde er det vitalt, at lærlingene dermed får mulighed for at demonstrere deres viden og praktiske faglige færdigheder ved svendeprøven – som afslutning på en erhvervsuddannelse, der typisk tager fire år.
Men samtidig opfordrer hun til, at man fra politisk hold hurtigst muligt får sammensat en ”lærlingepakke”, som kan stimulere strømmen af lærlinge både nu og i den nærmeste fremtid.
-Der er et akut behov for en pakke, som dækker virksomhedernes fulde omkostninger ved at have lærlinge – og som samtidig indeholder en forlængelse af prøvetiden. Ellers risikerer vi, at indgåede uddannelsesaftaler opsiges i prøvetiden, eller at korte uddannelsesaftaler ikke forlænges, når coronakrisen dræner virksomhedernes ordrebøger,” siger Tina Voldby.
-Vi risikerer simpelthen at tabe en stor del af en lærlingeårgang på gulvet, ligesom virksomhederne tøver med at tage nye lærlinge ind. Begge dele kan i sidste ende betyde, at vi efter coronakrisen kommer til at mangle endnu flere faglærte, end der ellers var udsigt til,” siger Tina Voldby.