
Danskernes økonomiske bekymringer er på sit højeste siden oliekrisen, men bag de dystre forventninger står et erhvervsliv i fuld fart og en dansk økonomi med stærke nøgletal, lyder det fra TEKNIQ.
Den danske økonomi står stærkt, og erhvervslivet har heldigvis stadig travlt.
Danskernes tro på, hvordan Danmarks økonomi ser ud om et år er faldet til det laveste niveau i over 40 år. Forbrugertilliden ligger nu på minus 28,6 – til sammenligning var den minus 5,4 i 2024. Det viser dagens nye tal fra Danmarks Statistik. Tilliden til Danmarks økonomiske situation har ikke været så lav siden tiden omkring oliekrisen i slutningen af 1970’erne og Falklandskrigen i starten af 1980’erne. Men ifølge TEKNIQ er der ingen grund til panik.
- Vi forstår godt, at mange bliver bekymrede, når skyerne trækker op i horisonten. Det er vigtigt, at vi holder øje, men ikke går helt i baglås. Den danske økonomi står stærkt, og erhvervslivet har heldigvis stadig travlt, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ.
Tilbage under oliekrisen var krisen reel med høj arbejdsløshed, galopperende inflation og markant stigende renter. Men dagens Danmark ser anderledes ud: Ledigheden har i 17 måneder ligget stabilt på blot 2,9 procent, inflationen er faldet til omkring 1,5 procent, og Nationalbankens udlånsrente er nede på 2,25 procent.
Alligevel er pessimismen udbredt. Det globale stormvejr – fra geopolitiske spændinger til varslede handelskrige – har skabt uro og nervøsitet blandt danskerne.
Det er vigtigt, at vi ikke går i panik.
Flere trusler end realiteter
TEKNIQ understreger, at der naturligvis kan ske hurtige skift i verdensøkonomien, men at Danmark står med stærke kort på hånden. Det gælder både i forhold til beskæftigelse, renter og virksomhedernes aktivitetsniveau. Selv internationale udmeldinger om toldsatser – som dem fra USA – har indtil videre vist sig mere som politiske trusler end konkrete handlinger.
- Vi træder ind i den geopolitiske uro med en bedre ballast og robusthed. Der er uro derude og stor ustabilitet, men vi skal ikke male fanden på væggen. Det er vigtigt, at vi ikke går i panik, siger Maria Schougaard Berntsen.

Kilde: Danmarks Statistik, FORV1.