Store Bededag bliver næste år en almindelig arbejdsdag. Det påvirker aflønningen af både månedslønnede og timelønnede medarbejdere.
Folketinget vedtog i februar, at Store Bededag fra og med 2024 ikke længere skal anses som en helligdag. Den 4. fredag efter påske bliver dermed en almindelig arbejdsdag. Det har betydning for aflønningen af både månedslønnede og timelønnede medarbejdere.
For månedslønnede ansatte
Afskaffelsen af Store Bededag som helligdag vil primært få konsekvenser for månedslønnede ansatte. De vil udover deres sædvanlige løn, pr. 1. januar 2024 være berettiget til et løntillæg svarende til 0,45 procent af årslønnen. Tillægget bliver optjent løbende og beregnes ud fra den sædvanlige og fastpåregnelige løn inklusive pension, forskudstillæg, vagttillæg og rådighedstillæg, som indgår i den normale løn samt værdien af personalegoder selvom disse ikke modtages under en ferie.
Overarbejde, uanset om det er pligtmæssigt eller regelmæssigt forekommende, vil derimod ikke indgå som en del af den løn, der ska beregnes løntillæg af, medmindre arbejdet har et så regelmæssigt omfang, at det anses for at indgå i den arbejdsydelse, som lønmodtageren fast er antaget til at udføre.
Løntillægget kan udbetales enten ved en månedlig udbetaling eller ved udbetaling sammen med ferietillægget. Det vil sige to gange årligt i henholdsvis maj og august. Hvis man vælger den sidste model, skal man dog være opmærksom på, at løntillægget og ferietillægget ikke beregnes ens, herunder at arbejdsgiverbidraget til pensionsordninger f.eks. ikke medregnes i indkomstgrundlaget for ferietillæg, hvorimod dette er tilfældet ved beregningen af løntillægget.
For timelønnede ansatte
For medarbejdere ansat på timeløn vil afskaffelsen af Store Bededag som helligdag medføre, at medarbejderen skal udføre arbejde på dagen til sædvanlig timeløn som på alle andre almindelige arbejdsdage. Det betyder, at eventuelle helligdagstillæg, som medarbejderen førhen havde været berettiget til at modtage efter overenskomsten, ikke længere skal udbetales.
Opsparing til søgnehelligdage og fritvalgsordninger er dog undtaget fra loven, og opsparingsprocenterne vil således ikke blive reduceret til trods for, at der bliver en helligdag mindre. Vedligeholdelsen af opsparingsprocenterne må således forventes at medføre, at søgnehelligdagsbetalingerne for de tilbageværende søgnehelligdage bliver tilsvarende større.
Læs mere om konsekvenserne af afskaffelsen af Store Bededag her.