
-
Industri
Smedelærlinge kan nu satse på at blive en del af kerne-teknologien i den grønne omstilling med et nyrevideret speciale, energiteknik, i smedeuddannelsen. TEKNIQ Arbejdsgiverne har i samarbejde med DI og Dansk metal udviklet et smede-speciale med fokus på eksempelvis Power-to X og carbon-fangst, som skal udbydes fra sommer 2023 for at sikre arbejdskraft til de nye industrier.
Europas største PtX-anlæg er under opførelse i Esbjerg med åbning i 2025. Tre lokale firmaer er gået sammen om at bygge verdens største fabrik til fremstilling af grøn metanol til skibsfarten. Den 15.000 kvadratmeter store metanol-fabrik, der kommer til at beskæftige 2-300 medarbejdere, skal ligge i industrikvarteret i Måde. Grundlaget for produktionen er indfangning af cirka 230.000 ton CO2 produceret ved affaldsforbrænding i Esbjerg.
Samtidig er der også anlæg, der skal omdanne vind til flydende energi, på vej i Nakskov, Aalborg, Aabenraa og Herning. Brint er ved at blive en ny dansk eksportsucces med stort behov for nye kompetencer hos medarbejderne.
- Det kommer til at gå stærkt i den grønne omstilling i de kommende mange år. Med det nye energi-speciale vil vi gerne gøre smedeuddannelsen mere attraktiv. I fremtiden vil man kunne specialisere sig og gå målrettet efter et job i en energisektor med store krav til medarbejdernes viden og kompetencer, siger chefkonsulent Johnny Kristensen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Netop de to teknologier i Esbjerg-projektet er afgørende for at nå i mål med Danmarks høje energiambitioner: Power-to-X med omdannelse af vindenergi til flydende brændstof i form af brint samt teknologi til indfangning og udnyttelse af Co2 fra skorstene.
Erhvervsskolen Rybners i Esbjerg er da også en af de erhvervsskoler, der planlægger at udbyde det nye speciale fra 1. august i år.
Klejnsmed
Rustfast klejnsmed
Svejser
Maritim smed
Energiteknikker
Bekendtgørelsen med specialet energiteknikker træder i kraft 1. august. Lærlinge kan vælge specialet helt frem til de er to år inde i uddannelsen
Indholdet i det nye speciale er helt anderledes end den tidligere ”smed energiteknik,” som var en mere traditionel smede- og vvs-uddannelse. Det nye grønne indhold i uddannelsen er udviklet af Industriens Uddannelser og er helt målrettet specialiseret produktion, montage og servicering inden for fremtidens energi-sektor.
- Vi håber meget, at de kommende smedelærlinge og deres mestre vil se mulighederne i det nye speciale og vælge at gå den vej. Der vil komme en stor efterspørgsel for kompetencer inden for energianlæg som anvender nye teknologier. Vi er i den grad på vej væk fra, at smede er sorte. I fremtiden er de grønne, som man kan se i dette speciale, siger Johnny Kristensen.
For at kunne honorere de dygtigste lærlinge har uddannelsen fået en mulighed for at tilbyde ekstra udfordringer under skoleopholdet.
- Vi tilbyder et ekspertniveau, der giver ekstra udfordringer og dermed indsigt for de allerdygtigste inden for energiteknik. Det skal også være med til at trække unge til uddannelsen, siger Johnny Kristensen.
Power-to-X (PtX) dækker over en række teknologier, som alle tager udgangspunkt i, at strøm udnyttes til at fremstille brint. I Danmark taler man om Power-to-X, mens man i udlandet kalder det grøn brint eller ”electrofuels” (”e-fuels”). Begge begreber beskriver den proces, hvor strøm og vand bliver lavet om til brint gennem elektrolyse. Brinten kan bruges direkte i fx lastbiler, færger eller industrien, men den kan også viderekonverteres til andre brændstoffer.
Frem til to år inde i smedeuddannelsen kan man vælge det nye smedespeciale energiteknikker