Her finder du en beskrivelse af eksportdokumenter samt kontaktoplysninger på Dansk Erhverv vedrørende bestilling af oprindelsescertifikat og ATA-Carnet.
Optindelsescertifikat eller præferencecertifikat?
For varernes oprindelse gælder, at der findes almindelig oprindelse og præferenceoprindelse.
Almindelig oprindelse (ikke-præferenceoprindelse) bruges til at angive varens oprindelse med både import og eksport, og har betydning for, om varen er omfattet af særlige regler som fx toldkontingenter, varebestemmelser, antidumping og udligningstold.
Når EU har særlige importordninger og restriktioner, kræves et oprindelsescertifikat fra eksportøren. Dette certifikat kan udstedes af de kompetente myndigheder eller en anerkendt organisation i oprindelseslandet. Som importør skal du angive varens oprindelsesland i toldangivelsen og fremlægge det relevante certifikat.
Når du eksporterer varer, skal du være opmærksom på modtagerlandets dokumentationskrav. I Danmark anvender vi oprindelsescertifikat med blanketnummer 13.017. Toldstyrelsen eller andre bemyndigede organisationer kan udstede dette certifikat, som beviser dine varers oprindelse i overensstemmelse med bestemmelseslandets regler.
Læs mere om reglerne samt dokumentationskrav for almindelig oprindelse hos Toldstyrelsen
Præferenceoprindelse er relevant, hvis du anvender EU’s handelsaftaler, når du handler med ikke-EU-lande. Her skal varerne opnå præferenceoprindelse, hvis de skal kunne importeres til EU eller aftalelandet med nedsat told.
Læs mere om, hvordan du gør brug af EU’s handelsaftaler og få styr på præferencedokumentation her
Leverandørerklæring
Når en EU-virksomhed skal videresælge et produkt til et land, som EU har frihandelsaftale med (fx Israel), og indeholder komponenter fra underleverandører i EU, skal virksomheden kunne dokumentere oprindelseslandet på de varer, som den har købt i andre EU-lande. Det danner grundlag for beregning af, om en vare kan opnå EU-oprindelse. Det betyder, at man som virksomhed skal sørge for at indhente leverandørerklæringer, når man skal udstede EUR1, EUR-med, faktura- og oprindelseserklæring. Hvis en virksomhed selv er underleverandør til en anden virksomhed i EU, kan virksomheden blive bedt om selv at afgive en leverandørerklæring.
En leverandørerklæring bruges, når det er nødvendigt at fastlægge en vares oprindelsesstatus. Det er leverandøren, der skal udfærdige leverandørerklæringen til brug for eksportøren.
Hvis leverandøren regelmæssigt leverer varer med samme oprindelsesstatus, kan leverandøren også udstede en såkaldt stående leverandørerklæring, som dækker flere sendinger af de pågældende varer.
Læs mere og find almindelig og stående leverandørerklæring her
ATA-Carnet
Et ATA-Carnet er et tolddokument, som erstatter ind- og udførsels-papirer samt sikkerhedsstillelse for told og afgifter i de lande, som er tilsluttet ordningen. ATA-Carnet-ordningen er baseret på en international aftale om at tillade midlertidig import af varer til et land uden for EU i op til et år, og det bruges ofte i forbindelse med udstillinger på messer og udstillinger.
Ved midlertidig import forstås, at varer, som er blevet indført i et land, skal hjemtages til Danmark inden gyldighedsfristens udløb. ATA-Carnet accepteres af toldvæsnerne i over 70 lande i Europa, Nordamerika, Asien og Australien og er netop gyldigt i op til 1 år.
-
Bestil et oprindelsescertifikat samt ATA-Carnet
TEKNIQ Arbejdsgiverne har lavet et samarbejde med Dansk Erhverv, og oprindelsescertifikatet samt ATA-Carnet kan bestilles elektronisk på www.danskerhverv.dk, eller hos Pia Lind: pli@danskerhverv.dk